4 min. čitanja

Ukrajinski specijalci u velikom desantu prešli Dnjepar i zauzeli strateški poluotok!

Ukrajinski specijalci u velikom desantu prešli Dnjepar i zauzeli strateški poluotok!
Foto: Google Earth / Twitter / Ilustracija

Ukrajinske specijalne postrojbe izvršile su pomorski desant na Kinburnsku prevlaku / poluotok, strateški važnoj lokaciji u Hersonskoj oblasti, piše Forbes. Cijelu su operaciju danioma držali u tajnosti, no sad je objavljen i niz snimki iskrcavanja na lijevu obalu Dnjepra koju drže ruske okupacijske snage.

Tko god kontrolira vrh poluotoka Kinburna nadzire i ušće Dnjepra i cjelokupan pomorski promet između Crnog mora i luka Herson i Mikolajiv. Osvajanje Kinburnskog poluotoka značilo bi i oslobađanje pomorskog puta za trgovinu Mikolajiva i Hersona. Vojni analitičari smatraju kako bi operacija Kinburn mogla biti prva faza šire ukrajinske ofenzive usmjerene na ruske snage na lijevoj obali Dnjepra.

Bilo je razloga vjerovati da će ukrajinska vojska zastati i rekonsolidirati se nakon što je oslobodila Herson. No, umjesto da se zaustave za zasluženi odmor uz desnu obalu Dnjepra, na južnom rubu grada Hersona, Ukrajinci su se odmah okrenuli prema desnoj obali, organizirali malu amfibijsku operaciju i iskrcali snage za specijalne operacije na Kinburnsku prevlaku.

Ovo su područje Rusi zauzeli u lipnju i od njega napravili vojnu bazu, prenosi Jutarnji list. Odande su ispaljivali rakete i bespilotne letjelice na ukrajinski teritorij te gađali brodove koji su prevozili žito. S nedavnim oslobađanjem Hersona, Kinburn se našao unutar dometa masovne ukrajinske artiljerije.

Foto: Twitter

Kinburn je poluotok dugačak oko 40 kilometara i širok između najmanje četiri i 12 kilometara, a Kinburska prevlaka nalazi se na njegovom najzapadnijem dijelu. Tjesnac između prevlake i sjeverne obale luke Očakiv širok je četiri kilometara što su Ukrajinci iskoristili da desantnim čamcima doplove na poluotok. "Ruske snage pokrenule su topnički napad na ukrajinske položaje u Očakivu i vjerovali su da će ukrajinska ofenziva na poluotok započeti s kopna, odnosno s istoka. Na njihovo iznenađenje, ukrajinske snage napale su sa zapada prema pozadini ruskih položaja, pišu stručnjaci Varšavskog geopolitičkog instituta.

Prvi izvještaji o ukrajinskom napadu pojavili su se u medijima prije tjedan dana. Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, 14. studenoga je rekao da su uništene ruske topničke jedinice i oprema za radio-elektroničko ratovanje. Dalje su Ukrajinci nastavili vrlo škrto davati informacije o ovoj akciji, štoviše Natalija Humeniuk, glasnogovornica Južnog zapovjedništva, pozvala je sunarodnjake da šute o operaciji Kinburn. Operativnog zapovjedništva Jug, 15. studenoga je potvrdilo samo kako se "operacija nastavlja", a u utorak 22. studenoga Vitalij Kim, guverner Mikolajivske oblasti izjavio je da postoje tri naselja na prevlaci koja još nisu oslobođena. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva pak navodi kako Ukrajinci kontroliraju Kinburn Spit, a pojavila se i fotografija koja pokazuje ukrajinske komandose u pržini poluotoka. Nejasno je koliko su Ukrajinci napredovali duž poluotoka i koliko daleko za sada namjeravaju ići dalje.

Foto: Twitter

Poluotok je ravan, većim dijelom prekriven pijeskom i slanim močvarama. Djelomično je pošumljen hrastovima i borovima. Na njmu se nalazi i Nacionalni park "Biloberezhia Sviatoslava", koje je prije rata bio popularno mjesto za izlete, a veći dio poluotoka je nenaseljen.

- Ako je cilj Ukrajine osloboditi dio ili cijeli poluotok Kinburn kako bi se olakšao pomorski promet između Crnog mora i luka Herson i Mikolajiv, specijalci bi mogli sami izvršiti operaciju. No, ako ukrajinski zapovjednici imaju za cilj koristiti operaciju Kinburn kako bi blokirali ruske mehanizirane brigade na lijevoj obali Dnjepra, moraju iskrcati jače snage na poluotok, ocjenjuje Forbes.

To je lako reći, no ne i učiniti. Ukrajinske oružane snage imaju dovoljno malih brzih čamaca za patroliranje Dnjeprom i provođenje riječnih napada, ali njima ne mogu prevesti mehaniziranu bojnu. Za to bi mogla poslužiti 80-metarski amfibijski brod Jurij Olefirenko, koja je očito posljednji preživjeli veliki brod ukrajinske mornarice. U listopadu je internetom kružio video kako se sa ostarjelog Jurija Olefirenka ispaljuju rakete na ruske snage u blizini Kinburn Spita. „Možda je star i ružan, no vrlo je moguće da upravo Jurij Olefirenko odigra bitnu ulogu u nedvojbeno najvažnijoj ukrajinskoj ofenzivnoj operaciji nakon oslobađanja Hersona, ocjenjuje Forbes.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.