2 min. čitanja

Peticija urodila plodom – Lovranci će dobiti novi liječnički tim obiteljske medicine

Peticija urodila plodom – Lovranci će dobiti novi liječnički tim obiteljske medicine
Foto: Pixabay

LOVRAN – Uporni stanovnici Lovrana uspjeli su se izboriti da im zdravstveni sustav osigura novog liječnika opće prakse, nakon što je jedna od liječnica otišla u mirovinu zbog čega je oko 2 tisuće pacijenata ostalo bez liječnika.

Odmah je pokrenuta peticija koja je u svega 48 sati prikupila više od tisuću potpisa građana koji traže od zdravstvenog sustava da pronađe hitno rješenje i formira novi liječnički tim za Dom zdravlja u Lovranu.

I uspjeli su. Jučer je u uredu načelnika Općine Lovran održan hitan sastanak na kojem su se okupili predstavnici Primorsko-goranske županije, HZZO-a, Doma zdravlja i KoHOM-a – koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Dogovoreno je da će se kroz dva do tri tjedna formirati treći liječnički tim za građane Lovrana, a do tada će svi zbrinuti u 13 ordinacija na Liburniji, bez potrebe za prijenosom kartona.

Pokretač inicijative za formiranjem novog liječničkog tima zahvalio se na Facebook stranici svima koji su bili uključeni u građansku akciju.

– Bilo je ovo stresnih 48 sati, ali postigli smo to da nas se čuje. Nadam se da smo bili dovoljno glasni svi zajedno i da neće biti potrebe za daljnjim akcijama i da će Lovran dobiti liječničku skrb kakvu zaslužuje. Ako ne, nastavljamo s borbom – napisao je Damir Zuanović na Facebooku, zahvalivši pritom i načelniku Bojanu Simoniču, koji je javno komunicirao o ovom problemu i apelirao na pomoć.

Foto: Damir Zuanović/Zdravlje za Lovran/Facebook

– Očekujemo da ćemo u idućih dva do tri tjedna imati rješenje, konkretno da ćemo imati tim koji će nastaviti zbrinjavati kao treći tim građane Lovrana, odnosno sve one koji su tu ordinaciju odabrali kao svoju. U međuvremenu će sva stanja, koja zahtijevaju zdravstvenu brigu, biti zbrinuta u ukupno 13 ordinacija koje se nalaze na Liburniji, bez potrebe za prijenosom kartona. Nakon toga, dolaskom novog tima, nastavit će se rad ovdje, u Lovranu. Molimo za razumijevanje jer u ovom razdoblju trebao je dogovor s HZZO-om kako bi mogao postojati kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite, s obzirom na to da dosadašnja ordinacija nije bila u sastavu Doma zdravlja – poručio je nakon sastanka ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a Vladimir Mozetič.

Nažalost, slučaj Lovranaca nije jedini takav u Hrvatskoj. U još goroj situaciji su stanovnici otoka, primjerice Brača, gdje su ovo ljeto ostali bez jedinog ginekologa na otoku.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

PETICIJOM DO LIJEČNIKA Dvije tisuće stanovnika Lovrana preko noći ostalo bez doktora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.