2 min. čitanja

PETAR BARANOVIĆ Ribarski oproštaj od 2019.

PETAR BARANOVIĆ Ribarski oproštaj od 2019.
Photo: Boris Kačan

Dok se kotrljaju posljednji dani ove godine,  red je prokomentirati sve ono što nam je ostalo po krmi života, sabrati dojmove i posebno se sjetiti onih koji su nas ostavili zauvijek…

Petar Baranović

Godinu ne pamtimo po dobru!

Osim godine koju su obilježile najniže izvozne cijene bijele ribe i najviša prosječna cijena plavog, obilježila je i tragedija ribarske obitelji Vlahov. Ostala je familija bez tog dobrog čovjeka, a osim prijatelja i kolega ribara koji su iskazali solidarnost i poštovanje, način na koji se prema njima postavila državna birokracija više je nego sramotan!

Sve te tužne i mučne stvari, zbog kojih nam ova godina nije dobra, događaju se u zemlji čudnih kriterija! Događaju se u zemlji u kojoj je moguće da se jednima ne isplaćuju zakonski utemeljeni poticaji, a drugima se nagodbama dodjeljuju deseci  milijuna kuna, iako se spomenutim transakcijama protivi i Europska Komisija i DORH! Događa se to u zemlji koja poljoprivrednicima i ribarima ne dopušta ni najmanje potpore ako imaju i tisuću kuna duga prema proračunu, a onda dopusti da na čelo jedne od najmoćnijih sportskih institucija dođe čovjek, koji je godinama proračunu dužan milijune…

Naravno, bijes i frustracije ribara u takvim okolnostima rastu! Promatraju to, i rade u nemogućim uvjetima, zapravo kao žrtve totalne nesposobnosti institucija. Paralelno, dužni su slušati o epohalnim uspjesima političkog menadžmenta i administracije! Gutaju knedle, dok ih ubija mareta od juga koje divlja zadnjih tjedana! Slušaju i bijesne s pravom.

Onda dođe i ovo zadnje nevrime koje je ljudima izrazbijalo brodove privezane na neuvjetnim rivama, jer uspješni nisu imali vremena iskoristit 300 milijuna europskih kuna za napraviti poštene rive i luke za ribare! Bili su zauzeti nabavom dronova i uvođenjem digitalizacije. Uskoro slijede čipovi, drage kolege!

Štetu na razbijenim brodovima će morati uglavnom sanirati sami, jer ne spadaju u rijetke kojima se politička krema i lijevih i desnih, silno trudi dopasti!

Konačno, preostaje mi ponadati se da će sljedeća godina biti bolja, jer za ovaj Božić u mnogim domovima ribara i seljaka, neće biti radosti ni osmijeha!

Svejedno, svim dobrim ljudima, onim čestitm i dobronamjernim iz administracije, a posebno svim kolegama ribarima i njihovim obiteljima zelim blagoslovljen Božić i samo malo pošteniju Novu godinu!

Petar Baranović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.