3 min. čitanja

Pet je čvrstih razloga zašto vjerujemo da je nestala posada preživjela

Pet je čvrstih razloga zašto vjerujemo da je nestala posada preživjela
Foto: Facebook / Maritime Traffic / Screenshot / Ilustracija

Nada koju su probudile dvije ispaljene rakete s broda Alp Striker, svakako leži na dobrim temeljima, a potraga za nestalih sedam članova posade, uključujući hrvatskog kapetana Dina Miškića, koja je iz nekog suludog razloga prekinuta nakon tjedan dana, ponovno je aktivirana i to najmodernijom opremom s mora i iz zraka. Ovim putem pokušat ćemo analizirati zašto se treba nadati i zbog čega je dobar dio struke uvjeren da je s ispaljenim raketama potvrđeno – pronađen je život koji traži pomoć.

Dokumentom o internom inspekcijskom nalazu broda Bourbon Rhode iz svibnja ove godine, najveći dio opreme broda ocijenjen je iznimno loše, pa tako i dio komunikacijske opreme koju brod posjeduje, kao i oprema potrebna za signalizaciju pozicije u slučaju nevolje. Mogao bi to biti razlog zašto nema nikakvog signala koji bi označio preživjelu posadu i njihovu točnu poziciju.

Oprema za spašavanje također je bila loša, no neke stvari su ocijenjene dobrima; bili su to prsluci za spašavanje, splavi i pirotehnika. Dakle, sve da se brod i nije popravio na suhom doku, činjenica je da tri splavi nisu nađene, kao ni sedam članova posade, jedna splav je potvrđeno nađena s tri preživjela i netko je u noći s nedjelje na ponedjeljak ispalio dvije signalne rakete. Podsjetimo, splavi su konstruirane tako da su gotovo nepotopive i opremljene su hranom, vodom, opremom za ribolov, termo odijelima i samoodržive su za preživljavanje najmanje 6 ljudi kroz mjesec dana.

Foto: Bourbon

Nakon uragana, na području tog dijela Atlantika nije zabilježeno ozbiljnije nevrijeme i potraga do sumanute odluke o prekidu, zapravo zbog vremenskih uvjeta nije prekidana. Zbog toga splav(i) s preživjelima mogla/e bi se nalaziti unutar određenog užeg perimetra traganja i do sad jednostavno nisu/nije uočena/e. Drugim riječima, mogli bi biti (za oceanske uvjete) relativno blizu onih koji ih traže.

Nakon potonuća Bourbon Rhodea, nije prijavljena nijedna havarija broda, a s obzirom da nije bilo ni loših vremenskih uvjeta, takvo što bi se trebalo odmah izuzeti iz pitanja “tko je ispalio rakete?”, jer rakete su uočene upravo na području potrage i to s broda Alp Striker koji je ciljano u potrazi za preživjelima. Uz to, rakete su uočila dva člana posade, dakle neupitno je da su ispaljene.

Foto: Screenshot/Marine Traffic
Foto: Screenshot/Marine Traffic

Rakete su ispaljene noću, pa je posada broda Alp Striker krenula u tom smjeru, no s obzirom da je noću potraga izuzetno otežana, zabilježeno je određeno područje pretrage u kojem se brodovi danas slažu u pravilne formacije kako bi pretraživali doslovno metar po metar. Ograničen broj raketa preživjeli ne bi ispaljivali napamet, jer su već 13 dana na moru. Značilo bi to da su ih ispalili najvjerojatnije onda kad su vidjeli potražni brod, što bi opet trebalo signalizirati da su oni vrlo blizu! U potragu su uključeni i zrakoplovi s termovizijskim kamerama, tako da zbog svega gore navedenog, ne treba sumnjati da bi izgubljenu posadu i našeg kapetana Dinu Miškića trebali ubrzo pronaći.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.