4 min. čitanja

Par sati nakon objave Morskog HR, u Svetom Petru se čiste posljedice divljanja splitskog HDZ-ovca

Par sati nakon objave Morskog HR, u Svetom Petru se čiste posljedice divljanja splitskog HDZ-ovca
Foto: Čitatelj / Morski HR

SVETI PETAR - Tek nekoliko sati nakon što smo objavili priču o devastaciji pomorskog dobra u Svetom Petru, koji se nalazi u općini Sveti Filip i Jakov, bageri i kamioni su došli na teren i počeli ga čistiti od pobacanog građevinskog otpada.

Podsjetimo, Hrvatske ceste uz Jadransku magistralu grade biciklističku stazu, a izvođač radova je Ivica Budimir s tvrtkom Colas d.d. iz Varaždina. Budimir je inače podpredsjednik splitskog HDZ-a, za kojeg su kolege iz 24 sata otkrile da živi u bespravno izgrađenoj kući.

Velike količine asfalta, betonskih blokova, dijelova zidova i krova, jednostavno su pobacani uz i u more, a Budimir je za Morski HR pojasnio da se ovdje radi ugibalište, te je pomorsko dobro smatrao građevinskim područjem.

Iz Hrvatskih cesta su nam potvrdili da izvođač nema ishodovanu dozvolu za privremeno deponiranje materijala na dijelu k.č. 2771 k.o. Turanj, a na kojoj se isto trenutno vrši, te su od Izvođača zatražili da još jučer počisti predmetno područje te da se isto više ne koristi kao privremena deponija gradilišta.

Foto: Čitatelj

Za sve ovo znao je i načelnik Svetog Filip Jakova Zoran Pelicarić, no ni on, ni njegovi sumještani nisu prstom maknuli i pozvali inspekcije da odrade svoj dio posla. Naprotiv, Pelicariću je bolnija točka bio pozivni broj "01", s kojeg ga je nazvao novinar Morskog HR.

Morski HR doznaje da su nadležne inspekcije krenule na teren. Upit smo, naime, poslali Državnom inspektoratu i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

- Ovim putem obavještavamo kako će inspekcije Državnog inspektorata: građevinska i inspekcija zaštite okoliša, obaviti inspekcijski nadzor na lokaciji iz Vašega upita. Tek po okončanju inspekcijskom nadzora bit ćemo u mogućnosti iznositi detalje - odgovoreno nam je iz Državnog inspektorata.  

Nazvali smo i Ivicu Budimira da nam komentira najnovije stanje na terenu i kako bi doznali što mu je naloženo od nadležnih, no samo je kratko rekao:

- Danas ćemo to riješiti, to je danas očišćeno. Nama je to dio gradilišta, a na gradilištu smijemo deponirati što želimo - kazao nam je danas Budimir.

Nakon što smo ga upozorili da mu Hrvatske ceste nisu bez razloga naložile hitno uklanjanje deponiranog materijala i da bi kao građevinar to morao znati, odgovara ponovno:

- Sukladno ugovoru možemo koristiti privremeno, nije bila namjera da se to trajno deponira.

Gdje ćete sad sav ovaj materijal deponirati?

- Sukladno zakonu ćemo deponirati - odgovara, ne precizirajući gdje će to biti.

Podsjetili smo ga i na činjenicu da živi u bespravno izgrađenoj kući, te da bi kao građevinar, jednako kao i činjenicu da se građevinski otpad ne odlaže uz i u more to trebao znati, pa je odgovorio:

- Kakve to veze ima? Ovo od vas nisam očekivao.

Ali vi ste javna osoba i potpredsjenik splitskog HDZ-a. Vaši birači trebaju znati zalažete li se za poštivanje zakona ili činite suprotno?

- Neka onda znaju.

Nadamo se onda da ubuduće više nećete kršiti zakone?

- A eto i ja se nadam - kratko je odgovorio Budimir.

Hrvatske ceste: "Ovo se više ne smije ponoviti, pokrenut postupak profesionalnog propusta prema tvrtki iz Zadra"

- Tamo je cijelo vrijeme jedan kolega, izvođač čisti i radi sukladno našem nalogu i danas će sve biti počišćeno i ovo se više ne smije ponoviti. Što se tiče sankcija, oni nama moraju dostavljati otpremnice da sav ovaj građevinski materijal moraju deponirati na za to predviđenom legalnom deponiju, po čemu im se isplaćuje. Jedino može biti da im se nešto ne plati - izjavila je za Morski HR Tamara Đurijanček iz Hrvatskih cesta.

- Pokrenut ćemo postupak profesionalnog propusta prema tvrci Radix ing d.o.o., koja obavlja uslugu nadzora. Mi prema njima možemo pokrenuti propust jer oni su tu, pošto je njihova usluga isključivo da nadziru izvođača i zato postoje, kako bi bili spona između investitora i izvođača - pojašnjava Đurijanček

A to znači da ukoliko se pokaže kako je došlo do profesionalnog propusta, oni sljedećih par godina neće moći raditi za Hrvatske ceste.

Jurica Gašpar

VIDEO Hrvatske ceste grade biciklističku stazu u Svetom Petru, a izvođač radova pobacao u(z) more tone otpada - Odgovor načelnika nadrealan: ”Što vi znate iz udobne fotelje Zagreba?”
Ekipa Morskog HR jučer je snimila jedan u nizu tužnih prizora na obalnom pojasu Svetog Petra, gdje se građevinski otpad, po tko zna koji put, jednostavno strovali s jugozapadne strane Jadranske magistrale, doslovno u more. U pokušaju da dobijemo odgovor od načelnika općine Sveti Filip…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.