1 min. čitanja

Ovog ljeta o gostima će brinuti nikad više stranih radnika

Ovog ljeta o gostima će brinuti nikad više stranih radnika
Foto: Pixabay

Turistički djelatnici odnosno poslodavci u turizmu nikad ranije nisu počeli tražiti sezonske radnike. Nude im tako nikad bolje uvjete, ali posljedica iseljavanja i dugogodišnje potplaćenosti turističkih radnika je došla na naplatu. Na Jadranu će ovog ljeta o gostima brinuti nikad više stranaca, piše Večernji list.

Lani je u Hrvatskoj samo do rujna bilo angažirano više od 95.000 stranih radnika, od čega u turizmu otprilike trećina, a ove godine te brojke mogu biti samo veće. Očekuje se vrlo dobra sezona, više gostiju nego lani, pa ni lanjskih 52.000 sezonskih radnika neće biti dovoljno.

Turizam se lani namirio s 20.000 domaćih i 32.000 stranih sezonaca. Ove će godine, pak, prema procjenama Hrvatske udruge turizma, trebati 57.000 do 60.000 sezonskih radnika.

Unutar zemlje će ih iz poznatih razloga biti teško naći išta više nego lani, pa uvoz mnogima ostaje jedina opcija. Novo tržište je sad Bugarska, čiji su ljudi već radili u Grčkoj, Španjolskoj, na Cipru, ali Hrvatska im je bliže i razumiju jezik.

I dalje se za radnicima poseže u ex YU-zemlje, ali sve više radnika stiže iz azijskih država, pogotovo iz Indije. Iz Srbije je teže dobiti radnike jer odlaze u Austriju, Njemačku, Švedsku, čak i u Kanadu, piše novinarka Večernjeg lista, prenosi Zagreb Info.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.