2 min. čitanja

Ovo je zemlja u koju najviše putuju hrvatski turisti u organizaciji putničkih agencija!

Ovo je zemlja u koju najviše putuju hrvatski turisti u organizaciji putničkih agencija!
Foto: Pixabay

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku od stranih zemalja domaći turisti najviše su putovali u Italiju (23,7%).

Putovati je lijepo, pa bilo to u "solo sranžmanu" ili u organizaciji turističkih agencija. Kad smo kod ovog potonjeg, stigli su i službeni podaci koji donose neke zanimljive brojke.

U 2023. u organizaciji hrvatskih putničkih agencija 296 tisuća domaćih turista bilo je na putovanjima u stranim zemljama, na kojima su ostvarili 1,1 milijun noćenja. Na putovanjima u stranim zemljama prosječno su ostvarili četiri noćenja. Od stranih zemalja domaći turisti najviše su putovali u Italiju (23,7%). Slijede putovanja u Bosnu i Hercegovinu (7,7%), Austriju i Sloveniju (obje po 6,4%), Njemačku (5,5%), Francusku (5,3%), Španjolsku (4,9%), Mađarsku i Češku (obje po 4,1%).

U odnosu na 2022. domaćih turista na putovanjima u strane zemlje bilo je više za 65,7%, a na tim su putovanjima ostvarili 63,3% više noćenja. Najveći porast noćenja domaći turisti ostvarili su na dalekim odredištima, kao što su Japan, Šri Lanka, Australija i Kina. U odnosu na 2019. domaćih turista koji su putovali strane zemlje bilo je manje za 13,2%, a njihovih noćenja za 13,5%.

Porast povjerenja u domaće turističke agencije

Hrvatske putničke agencije u 2023. su organizirale višednevna putovanja za 708 tisuća domaćih turista. Od toga je 412 tisuća ili 58,2% domaćih turista putovalo u
Hrvatskoj, a 296 tisuća ili 41,8% putovalo je u strane zemlje.

A vole Hrvati naravno i Lijepu našu.

Tako je u 2023. u organizaciji hrvatskih putničkih agencija 412 tisuća domaćih turista bilo je na višednevnim putovanjima u Hrvatskoj, a na njima su ostvarili 1,5 milijuna noćenja. Domaći turisti ostvarili su prosječno četiri noćenja u Hrvatskoj. U odnosu na 2022. domaćih turista na višednevnim putovanjima u Hrvatskoj više je za 2,1%, a njihovih noćenja za 2,8%. U odnosu na 2019. domaćih turista na višednevnim putovanjima u Hrvatskoj više je za 8,6%, a njihovih noćenja za 8,9%.

I za kraj još jedan tradicionalani jedan zanimljiv podatak. Najviše nam turista u organizaciji hrvatskih putničkih agencija stiže iz Njemačke, što ne iznenađuje, a kada "naši ljudi" odlaze na višednevna putovanja u inozemstvo onda uglavnom putuju - autobusom!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.