1 min. čitanja

U 103. godini preminuo Krsto Zoričić, najstariji stanovnik Novog Vinodolskog i kroničar svog grada

U 103. godini preminuo Krsto Zoričić, najstariji stanovnik Novog Vinodolskog i kroničar svog grada
Foto: Wikimedia / Hina

NOVI VINODOLSKI – Najstariji Novljanin Krsto Zoričić, svojevrsni kroničar Novog Vinodolskog, umro je u ponedjeljak u svom rodnom gradu u 103. godini.

Pisao je kroniku svojega Novog Vinodolskog, a na svoj 101. rođendan Krsto Zoričić objavio je Novljanski biografski leksikon u kojem je na 643 stranice objavio genealoške podatke 6.300 žitelja Novog Vinodolskog, i to s područja grada i prigradskih naselja Ledenica, Donjeg i Gornjeg Zagona, Povila, Krmpota i Klenovice, javlja Novi list.

Građu i potanje podataka za kroniku Zoričić prikupljao je punih četvrt stoljeća. Urednik te jedinstvene edicije je autorov nećak Bojan Zoričić, a nakladnici Grad Novi Vinodolski, novljanska Narodna čitaonica i Naklada Kvarner.

Krsto Zoričić rođen je u Novom Vinodolskom 6. studenoga 1919. Nakon završetka osnovne i Građanske škole u rodnom Novom Vinodolskom, Krsto s majkom odlazi u Zemun i završava Trgovačku akademiju. Prvo zaposlenje bilo mu je u Beogradu 1938., a nakon toga se zapošljava u Zagrebu,1941. odakle se, nakon izlaska iz ustaškog zatvora, sklanja u Novi Vinodolski do odlaska u partizane.

Netom nakon rata radio je u Rijeci, a potom, 1946., dobiva posao u ministarstvu vanjske trgovine odakle odlazi u Trst i Milano kao predstavnik tog ministarstva. Godine 1955. utemeljuje Jugoslavensko-talijansku trgovinsku komoru kojoj je dugogodišnji tajnik. Nastavlja raditi u Milanu kao predstavnik domaćeg vanjskotrgovinskog poduzeća.

Uz obitelj Krste Zoričića povezana je i jedna teška prometna nesreća o čemu su svojedobno pisali mnogi mediji. Dana 11. kolovoza 1970. u prometnoj nesreći u Bizovcu smrtno mu stradaju supruga Zora i sin Boro, te još pet osoba koje su iz Feričanaca krenule prema Osijeku da bi dali krv za njihovog mlađeg sina Eugena koji je bio u tamošnjoj bolnici.

Krsto Zoričić godine do mirovine proveo je u rodnom gradu kao gospodarstvenik u hotelijersko-turističkoj djelatnosti.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.