3 min. čitanja

Ove godine Dubrovnik je osvojio pregršt turističkih nagrada

Ove godine Dubrovnik je osvojio pregršt turističkih nagrada
Foto: Wikimedia

DUBROVNIK - Grad Dubrovnik obilježio je 2023. godinu osvajanjem prestižnih turističkih nagrada i priznanja, potvrđujući svoju izvrsnost, atraktivnost i predanost održivom turizmu.

Uz pet međunarodnih, ovogodišnji vrhunac je titula "Turistička destinacija godine - Šampion hrvatskog turizma" dodijeljena na "Danima hrvatskog turizma 2023." u Rovinju. Nagradu je uručio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, ističući iznimne napore u upravljanju destinacijom.

Foto: Grad Dubrovnik

- Ove nagrade, koje na temelju mjerljivih kriterija pokazuju koliko je Dubrovnik bio uspješan u 2023. godini, svjedoče o tome kako je kvalitetu našeg turizma prepoznala svjetska i domaća turistička struka. Sav uloženi trud rezultirao je ovakvim uspjehom i čestitam svima koji su sudjelovali u brendiranju Dubrovnika, posebno Turističkoj zajednici na sjajno odrađenoj 2023. i promociji Grada, naravno u koordinaciji sa zamjenicom Tepšić. Zahvaljujem i službama prometnog i komunalnog redarstva te svim žurnim službama. Posebna zahvala ide svim turističkim djelatnicima bez čijeg revnog rada i truda Dubrovnik ne bi doživio ovakvu razinu uspjeha - kazao je dubrovački gradonačelnik Franković.

U brojkama, 2023. u odnosnu na prethodnu godinu bilježi 20 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja. Zabilježena je i vrlo uspješna posezona, a i prosinac prati te brojke, uz najavu čak 15 otvorenih hotela za Božić i Novu godinu, što svjedoči, kako je istaknuo gradonačelnik, da je odabir programa Zimskog festivala privukao veliki broj ljudi.

I za iduću su godinu najave dobre već od siječnja, kada se u Dubrovniku održava Europsko vaterpolsko prvenstvo te se u tom terminu također očekuje veći broj posjetitelja.

- U ožujku kreće veći broj zrakoplovnih linija, a dodatan poticaj je i novi aranžman Zračne luke Dubrovnik s Ryanairom, koji od iduće godine Dubrovnik direktno povezuje s čak 19 odredišta i to u predsezonskim i posezonskim terminima, što je izuzetno bitno - kazao je Franković uz zaključak kako je Dubrovnik uistinu zaslužio biti šampion hrvatskog turizma i uvjerenje da nas očekuje jednako dobra i kvalitetna 2024. godina.

Dani hrvatskog turizma - glavna nagrada šampiona hrvatskog turizma dodijeljena u studenom ove godine na Svečanoj dodjeli godišnjih hrvatskih turističkih nagrada u Rovinju. Najvažnija turistička nagrada u Hrvatskoj otišla je u Dubrovnik potvrdivši tako još jednom izvrsnost i atraktivnost, ali i napore u upravljanju destinacijom i postizanju održivog turizma.

World Travel Awards - tri puta prvak: Dubrovnik je osvojio dva značajna priznanja na svečanoj dodjeli World Travel Awards 2023. u rujnu u Gruziji. Proglašen je "Vodećom europskom destinacijom za krstarenja 2023" i "Vodećom obalnom gradskom destinacijom u Europi 2023". Grad je nadmašio konkurenciju iz 11 gradova za nagradu najbolje destinacije za krstarenja, dok je u kategoriji obalnih gradova bio uspješan protiv šest konkurenata, uključujući Barcelonu, Istanbul i Porto.

Dubrovnik je dosegao vrhunac priznanja kao "Vodeća svjetska obalna gradskom destinacijom 2023.", potvrđujući svoju iznimnost u globalnom turističkom kontekstu, na dodjeli u Dubaiju u prosincu gdje je nominiran za čak dvije nagrade: Vodeća svjetska destinacija za krstarenja 2023. i Vodeća svjetska obalna gradska destinacija u 2023. Dubrovnik je nagradu osvojio glasovima profesionalca u turizmu, medija i turističkih potrošača u oštroj konkurenciji s američkim Miamijem, portugalskim Lisabonom, južnoafričkim Capte Townom, australskim Perthom, domaćinom Dubaijem, indonezijskom Jakaratom, Šangajem i grčkom regijom Attica.

Conventa - Meeting Star - sudjelovanje na Conventi, najdugovječnijem B2B MICE događanju, u veljači u Ljubljani, rezultiralo je osvajanjem nagrade u kategoriji "M Meeting Destinations" za destinacije srednje veličine gdje se mogu održavati kongresi do 1200 sudionika.

Leisure Lifestyle Awards - Dubrovnik proglašen najboljom odmorišnom destinacijom za grupne dolaske na 11. dodjeli nagrada "Leisure Lifestyle Awards" u Philadelphiji u lipnju. Nagrade su rezultat ankete među čitateljima časopisa Global Traveler, što ističe Dubrovnik kao poželjnu destinaciju za američke turiste. Budući da su američki turisti na drugom mjestu po broju dolazaka u Dubrovniku, a United Airlines povezuje Dubrovnik sa SAD-om direktnim letom četiri puta tjedno, SAD tržište je od izuzetne važnosti za Dubrovnik te je jako bitno održavanje vidljivosti i ciljana promocija Dubrovnika kao poželjne turističke destinacije, čemu ovo priznanje uvelike doprinosi, kazali su iz Grada.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.