2 min. čitanja

Ovčarstvo na Cresu je zbog divljači ozbiljno ugroženo, a pomoći niotkuda

Ovčarstvo na Cresu je zbog divljači ozbiljno ugroženo, a pomoći niotkuda
Foto: Unsplash

ZAGREB/CRES - Gradonačelnik Cresa i creski gospodarstvenici upozorili su predsjednika Zorana Milanovića na nekontrolirano širenje neautohtone divljači po otoku kao i na činjenicu da od nadležnih ne stiže pomoć.

Gradonačelnik Gregorović i predstavnici otočkog gospodarstva upoznali su u četvrtak predsjednika Milanovića s velikim problemom s kojim se stanovnici i gospodarstvenici otoka Cresa suočavaju već više od 30 godina.

Radi se o već poznatom nekontroliranom širenju neautohtone divljači po otoku, prije svega divljih svinja i jelena lopatara. Zbog velikog broja neautohtone divljači, čije širenje i kretanje po otoku nitko ne kontrolira, ozbiljno je ugroženo autohtono otočko stočarstvo, prije svega ovčarstvo, kao i bioraznolikost otoka, upozorio je gradonačelnik Cresa.

Mnogim creskim stočarima i poljoprivrednicima, pojasnio je, ugrožena su stada ovaca kojih je na Cresu ionako sve manje. Danas je na otoku još samo oko 12 tisuća grla creske ovce, izvorne hrvatske pasmine, dok ih je prije samo 20 godina bilo preko 20 tisuća.

Gradonačelnik Gregorović pri tome ističe kako lokalne otočke vlasti nemaju nikakve zakonske ingerencije za rješavanje tog problema, jer su za izlov i nadzor divljači nadležne službe Ministarstva poljoprivrede i šumarstva od kojih već dugo uzalud traže pomoć.

Neautohtona divljač je na otok dopremljena prije više od 30 godina s ciljem razvoja lovstva, ali se proširila po cijelom otoku i postala prijetnja ne samo autohtonoj vrsti ovce nego i maslinarstvu, priopćio je Ured predsjednika.

- Želimo sačuvati autohtonost otoka i njegovo stočarstvo, a samo povremenim izlovom divljači kao do sada ne možemo riješiti problem - požalio se upravitelj Poljoprivredne zadruge Mateo Ferarić koji od državnih institucija očekuje pomoć.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Divlje svinje na Cresu tamane ovce a problem su i jeleni
Na Cresu se stoljećima živjelo od ovčarstva, no creska ovca, nadaleko poznata, uskoro bi mogla postati ugrožena vrsta na vlastitom otoku. Razlog su tome divlje svinje. Na otoku ih je sve više i sve češći su napadi na stada ovaca, a nedavno se dogodio i napad na čovjeka. Problem divljači
Divlja svinja napala vlasnika stada ovaca
Divlje svinje višedesetljetni su problem uzgajivača ovaca na otoku Cresu, a sada se dogodilo ono čega su se svi pribojavali - napad na čovjeka. Na meti zvijeri našao se ovčar Livio Hrelja, stanovnik Ivanja, koji je ispričao da je oko 8 sati ujutro, na svom ograđenom pašnjaku u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.