2 min. čitanja

Divlje svinje na Cresu tamane ovce a problem su i jeleni

Divlje svinje na Cresu tamane ovce a problem su i jeleni
Foto: Pixabay

Na Cresu se stoljećima živjelo od ovčarstva, no creska ovca, nadaleko poznata, uskoro bi mogla postati ugrožena vrsta na vlastitom otoku. Razlog su tome divlje svinje. Na otoku ih je sve više i sve češći su napadi na stada ovaca, a nedavno se dogodio i napad na čovjeka. Problem divljači nije od jučer, ali još uvijek se ne nazire rješenje.

Tragovi 'pohoda' divljih svinja na Cresu vidljivi su na svakom koraku. Uništeni tereni i pašnjaci, srušeni suhozidi - jedu sve što im se nađe na putu. Biljno ili životinjsko podrijetlo - ne biraju.

- Došli smo na rub, ono što se kaže, egzistencije. Ove godine na dnevnoj bazi vidimo da svaki dan fali neka ovca. U razgovoru sa ljudima ima čak i do 90 posto štete - tvrdi upravitelj Poljoprivredne zadruge Cres Mateo Ferarić.

Svinje i jeleni do hrane uvijek nađu put

Tako je u jednom stadu od 50 ovaca - svega 5 janjčića. Razlog tome je, dodaje Ferarić - divlje svinje koje napadaju, ali i jeleni koji pasu travu pa dolazi do pomanjkanja ishrane. Ne pomažu ni žičane ograde, ni pastiri - divljač do hrane uvijek nađe put.

- Ova godina je u rangu katastrofičnosti što se tiče janjaca, niti jedna kao do sada - upozorava Danijel Kučica iz Udruge Pramenka. Sve je veći negativni utjecaj divljači na otočni način života.

Predsjednik Udruge Ulika Klaudio Ferlora napominje da su divlje svinje razlog što više nema ni vinograda. Oni su dodaje - prva bitka koju su izgubili. Sada gube bitku s ovcama. Nakon toga dolaze maslinici pa turizam, kaže za HRT.

Franko Tojić kaže kako mještane i goste zaštitari upozoravaju da se ne šetaju rivom po mraku, zbog opasnosti od divljih svinja.

Lovci love maksimalno

Očajni otočani prstom upiru i u lovce. Sadašnja razina izlova nije dovoljna, a dodaju, nije zanemariv ni prihod od lovnog turizma.

- Lovci love maksimalno, ali ova godina je loša što se tiče prirode, a na to ne mogu utjecati lovci, svinje, niti možemo kriviti lovce, svinje, ovce, jednostavno loša godina - napominje Mladen Tomić, lovnik u Lovačkom društvu Orebica.

Divlja svinja na otok je dovedena sredinom 80-ih za potrebe lovnog turizma. Danas mu je jedna od glavnih prijetnji, a rješenja zasad nema na vidiku.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Muškarac u Istri prijavljen jer je upucao divlju svinju u naselju
Muškarac je, iako je to zabranjeno, pucao na divlju svinju unutar naselja te će policija protiv njega podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjakom te je utvrdila sumnju da je počinio kazneno djelo pr…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.