3 min. čitanja

Otvoreni Dani pomorstva u Vrsima

Otvoreni Dani pomorstva u Vrsima
Foto: Press

VRSI - Svečanim podizanjem zastave manifestacije, otkrivanjem novog spomenika, kormila i koncertom klape Sveti Juraj HRM, u Vrsima su jučer otvoreni treći Dani pomorstva. Riječ je o manifestaciji kojom se odaje počast svim sadašnjim i bivšim pomorcima kojih je u Vrsima od kraja 19. stoljeća do danas čak sedam stotina. Teške životne prilike nekad su tjerale mladiće da i prije punoljetnosti, često bez osnovnih stvari krenu u nepoznato. 

Uvodni pozdrav uputio je Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi, istaknuvši kako se pomoraca uvijek treba spominjati, jer su doprinijeli razvoju i napretku Vrsi. Povodom otvorenja spomenika kormilu na gatu Vukić, prisutnima se obratio i načelnik Općine Vrsi Luka Perinić. On je u svom govoru naglasio kako mu je drago što se manifestacija „ukorijenila“ i pronašla svoje mjesto u srcima mještana i posjetitelja. Turisti sve više prepoznaju po pomorcima i to je bit ove manifestacije, rekla je Rafalela Maraš, direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi, koja je uz Udrugu pomoraca, suorganizator događaja.

- Okupili smo se treću godinu za redom ovdje u Parku vrških pomoraca što znači kako je ova manifestacija postala tradicionalna. Turisti nas sve više prepoznaju upravo po pomorcima, a to želimo još intenzivirati u nadolazećem razdoblju. Pomorcima, koji se nalaze na svim svjetskim morima, želim sretan povratak svojim kućama i obiteljima koje ih željno iščekuju - istaknula je direktorica Maraš.

Uz klapu Sveti Juraj HRM, koja je priredila koncert za pamćenje, događaj su obogatili članovi Udruge pomoraca Sveti Nikola koji su za ovu prigodu otpjevali dvije autorske pjesme Marije Perinić Maše, supruge umirovljenog pomorca.

Manifestacija se nastavlja danas od 21 sat u Parku pomoraca panel raspravom “More hrabrosti - žene u pomorskom životu”. Nakon jednosatne rasprave, koju će moderirati Vlatka Vučić Marasović, slijedi koncert klape Puntamika. 

Organizatori četverodnevnog bogatog programa su Udruga pomoraca sveti Nikola Vrsi i Turistička zajednica Općine Vrsi, a pokrovitelji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo branitelja, Zadarska županija, Sindikat pomoraca Hrvatske i Jadrolinija. Manifestaciju medijski pokriva Morski HR.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.