2 min. čitanja

Otvorena dva natječaja za izgradnju otpremnih centara i objekata za pročišćavanje živih školjkaša

Otvorena dva natječaja za izgradnju otpremnih centara i objekata za pročišćavanje živih školjkaša
Foto: Morski HR

U oglasnom dijelu Narodnih novina broj 27/2023 objavljena su dva nova natječaja s rokom predaje zahtjeva do 3. travnja 2023. godine, kojima se dodjeljuju sredstva iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. – 2020.

Natječaj za dodjelu potpore za mjere II.2./II.3./II.4. »Produktivna ulaganja u akvakulturu« se odnosi na Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere II.2./II.3./II.4. »Produktivna ulaganja u akvakulturu« (NN 77/2020).

Prihvatljivi troškovi u okviru ovoga natječaja su ograničeni u odnosu na Pravilnik te obuhvaćaju samo troškove izgradnje i/ili rekonstrukcije te troškove opremanja opremom potrebnom za rad otpremnog centra za žive školjkaše i odobrenog objekta za pročišćavanje živih školjkaša, uključujući troškove transporta i/ili montaže i/ili ugradnje, sukladno članku 5. stavku 1. točki f) Pravilnika.

Uz navedene troškove, prihvatljivi su i opći troškovi do gornje granice od 12 posto ukupnih prihvatljivih troškova.

Prihvatljivi troškovi u okviru ovoga natječaja su troškovi nastali od dana objave ovoga natječaja (8. ožujka 2023.), izuzev troškova koji se ne mogu potvrditi kontrolom na terenu u skladu s člankom 20. Pravilnika.

Troškovi moraju nastati na teret korisnika i biti plaćeni najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.

Korisnik ove mjere prema Natječaju mora biti nositelj dozvole za akvakulturu u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu.

Intenzitet potpore iznosi 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova uz povećanje od 35% za operacije koje se provode na otocima Dugi otok, Vis, Mljet i Lastovo (pojašnjenje: lokacija ulaganja je na navedenim otocima ili je sjedište/prebivalište korisnika na tim otocima), 10% za ribarske zadruge, 25% za organizacije proizvođača u akvakulturi te uz smanjenje za 20% za velika poduzeća.

Najviši iznos potpore po korisniku na temelju ovoga natječaja iznosi 60.000,00 eura.

Krajnji rok za podnošenje Zahtjeva za isplatu je 31. prosinca 2023. godine

Drugi natječaj za dodjelu potpore u okviru mjere II.7. »Povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta« se odnosi na Pravilnik iz Narodnih novina broj 86/2019 i 104/2021.

Korisnici u okviru ovoga natječaja su javnopravna tijela kojima su dodijeljene funkcije izvršavanja aktivnosti poboljšanja i razvoja pomoćnih objekata i infrastruktura potrebnih za povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta i za smanjenje negativnog utjecaja akvakulture na okoliš, uključujući ulaganja u konsolidaciju zemljišta, opskrbu energijom ili upravljanje vodama.

Prihvatljivi troškovi u okviru ovoga natječaja su troškovi izgradnje i/ili rekonstrukcije i/ili opremanja otpremnog centra za žive školjkaše i odobrenog objekta za pročišćavanje živih školjkaša, uključujući troškove transporta i/ili montaže i/ili ugradnje.

Uz navedene troškove, prihvatljivi su i troškovi izrade studije utjecaja na okoliš, troškovi izrade procjene o potrebi izrade studije, trošak izrade elaborata zaštite okoliša, troškovi nadzornog inženjera i troškovi pripreme projektne tehničke dokumentacije, a koji su vezani za aktivnost odnosno troškove izgradnje centara.

Prihvatljivi troškovi u okviru ovoga natječaja su troškovi nastali od dana objave ovoga natječaja, izuzev troškova koji se ne mogu potvrditi kontrolom na terenu iz članka 19. Pravilnika. Troškovi moraju nastati na teret korisnika i biti plaćeni najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.

Intenzitet javne potpore iznosi 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova, a najviši iznos potpore na temelju ovoga natječaja po korisniku iznosi 600.000,00 eura.

Krajnji rok za podnošenje konačnog Zah­tjeva za isplatu je 31. prosinca 2023. godine.

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.