1 min. čitanja

VIDEO Otvorena nova luka na Koločepu, a uskoro počinje i gradnja novog broda za prijevoz do Elafita

VIDEO Otvorena nova luka na Koločepu, a uskoro počinje i gradnja novog broda za prijevoz do Elafita
Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Jutros je svečano otvorena novoobnovljena luka za javni promet u naselju Donje Čelo na otoku Koločepu. Tamo je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je najavio početak gradnje novog broda za prijevoz do Elafita.

Rekonstrukcija luke na Koločepu stajala je nešto manje od 30 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava financirano iz EU fondova, dok je ostatak pokrila država.

Projektom rekonstrukcije luke, omogućeno je pristajanje većih brodova, poboljšana je kvaliteta linijskog prijevoza na državnoj brodskoj liniji Suđurađ – Lopud – Koločep – Dubrovnik te su osigurani uvjeti za uvođenje dodatne trajektne linije.

Ovo je tek jedan od ukupno 22 aktivna projekta duž obale, koji bi trebao olakšati život otočana, a za što je predviđeno oko 2 milijarde kuna, napomenuo je Butković objavivši kako bi ove godine trebala početi gradnja broda koji će umjesto dosadašnjeg broda Postire, povezivati Elafite i Dubrovnik.

– Na Elafitima nismo završili posao. Uskoro idemo u nabavku broda i za to smo osigurali 300 milijuna kuna. Naime, Jadrolinija će raspisati natječaj za nekoliko novih brodova, a jedan od njih bit će zamjena za legendarnu Postiru. Očekujemo ove godine početak gradnje brodova od kojih je jedan namijenjen za Elafite – objavio je ministar.

Radovi na rekonstrukciji luke na Koločepu počeli su u rujnu 2020., a završeni su 3 mjeseca prije predviđenog roka. Radovi su uključivali proširenje rive s postojećih 35 na 56 metara, a povećana je i njezina širina s nekadašnjih 6,90 na 11 metara, što će omogućiti pristanak brodova s dubinom do 4,60 metara.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.