2 min. čitanja

Otrovna riba paun prvi put snimljena u akvatoriju Komiže

Otrovna riba paun prvi put snimljena u akvatoriju Komiže
Foto: Damir Zurub

KOMIŽA – O novoj otrovnoj ribi u Jadranu već smo pisali. Riba paun (Pterois miles) u Italiji je viđena nekoliko puta, pa su stručnjaci s razlogom očekivali da će se ova vrsta vrlo brzo proširiti i na istočni, hrvatski dio Jadranskog mora. Sad je i to službeno, jer ju je u podmorju Komiže prvi put snimio podmorski fotograf i ronilac, Damir Zurub.

– Danas sam po prvi puta imao bliski susret s invazivnom ribom lav (Pterois miles), ali ne negdje gdje je uobičajeno pronaći je. Da budem precizniji, snimio sam nekoliko fotografija lionfisha u Jadranskom moru dok sam ronio s DC Manta kod rta Stupište, blizu obale Komiže, na otoku Visu – ovo su prve snimke te vjerojatno prvi zabilježeni susret s ovom invazivnom vrstom ribe u Jadranskom moru – objavio je Damir Zurub koji potvrđuje da je riba snimljena na 15 metara dubine, gdje je zabilježio i nevjerojatno visoku temperaturu mora od 24 °C.

Nekoj budućoj generaciji možda vatrenjača postane i simbol Dalmacije

Urednik portala Podvodni.hr Pero Ugarković, koji je već prethodno za Morski HR kazao nešto više o ovoj vrsti, također je komentirao nalaz:

Prije tri mjeseca saznao sam da talijan priprema objavu rada kojim će se ova riba proglasiti stanovnikom Jadrana. Radilo se o nekoliko nalaza blizu Otranta. To sam objavio na podvodni i najavio da je možda već ove godine možemo očekivati u Hrvatskoj. Danas se to dogodilo, prvi službeni nalaz našao je i slikao Damir na Visu.Radi se o Pterois miles, narod će je zvati riba paun ili vatrenjača kako kaže najstariji poznati zapis, ili nešto treće. Stalno će se spominjati po medijima jer radi se o invazivnoj vrsti koja uz to ima i otrovni ubod, govoriti će se da je štetočina i da je opasna.Vjerojatno će je biti sve više i više, viđat ćemo ih u galerijama slika podmorja. Svak će znati za nju, čak i oni koji nikad Jadran nisu vidjeli. Kad uspostavi populaciju kao u Grčkoj slaviti će se i poticati ulovi, ulagati će se neka skromna sredstva u njezino suzbijanje. Biti će ih na ribarnicama, chefovi će smišljati recepte.Ali na kraju ćemo sami od sebe prihvatiti ovu ribu kao običnu pojavu. Nema nepromjenjivog bitka, sve teče sve se mijenja. Mi već stoljećima pokušavamo intenzivno i neselektivno izloviti sve iz mora, nasipamo, gradimo i zagađujemo. Svaka nova generacija pamti drugačiji, iskonskiji Jadran svoje mladosti koji se neće vratiti. Nekoj budućoj generaciji možda vatrenjača postane i simbol Dalmacije, kazao je Ugarković.

D.G.

AGRESIVNA VATRENJAČA Novi opasni predator u Jadranu koji se vrlo brzo širi
Nova otrovna riba službeni je stanovnik Jadrana – Stručnjak: “Ribolovci će morati znati koja je vrsta i prije nego pitaju”
VIDEO: INVAZIVNE VRSTE Strah od lavova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.