2 min. čitanja

Nova otrovna riba službeni je stanovnik Jadrana – Stručnjak: “Ribolovci će morati znati koja je vrsta i prije nego pitaju”

Nova otrovna riba službeni je stanovnik Jadrana – Stručnjak: “Ribolovci će morati znati koja je vrsta i prije nego pitaju”
Foto: Wikimedia

Riba paun (Pterois miles) će se od sad navoditi među ribama Jadrana. Talijani su službeno objavili nekoliko susreta sa ovom ribom na jugu Jadrana  talijanske i albanske strane. Očekivali smo da će doći, znali smo već dugo da je u Jonskom moru i da je na redu Jadran. Sljedeće što očekujemo je da ćemo je viđati i kod nas, možda već ove godine. Budite spremni i pripazite na njene velike i otrovne bodlje, upozorava Podvodni.hr.

Što znači ulazak ove ribe u Jadranski bazen, za Morski HR je ispričao autor mnogih tekstova morske tematike i urednik Facebook stranice Podvodni.hr Pero Ugarković.

–  Svaki unos stranih vrsta dovodi do određenih promjena u ekosustavu. Jako teško je procijeniti njezin utjecaj na terenu i do sada se sve bazira na procjenama rizika po određenim biološkim karakteristikama poput; velika plodnost i rast, malo poznatih grabežljivaca, mogućnost prilagodbe, buduće zagrijavanje mora itd.  Nema dvojbe da se radi o vrlo invazivnoj vrsti, međutim za sada ne vidim kako će te promjene biti uočljive običnom čovjeku. No kako se njezina invazija nastavi možda neke stvari postanu konkretnije od procjena rizika i anegdota (osobnih mišljenja) lokalaca iz Istočnog Sredozemlja. Također ne mogu procijenit koliko joj Jadransko more odgovara kao stanište, do sada se širila u toplijim dijelovima Sredozemlja, možda će biti samo sezonalna vrsta dok more još ne zagrije. Ipak se radi o tropskoj ribi.

Hoće li biti posljedica za druge riblje vrste (sjetimo se problema sa strijelkom)?

– U tome se moje mišljenje razlikuje od drugih (ribolovaca, pa i stručnjaka), ja ne vidim strijelku kao vrlo problematičnu vrstu u onoj mjeri u kojoj vidim da ju se predstavlja. Pri tome ne mislim na posebne slučajeve kada recimo uđe u uzgojni kavez ili skine lovinu s udice nekom ribaru, već kao vrstu koja je pronašla ekološku nišu u kojoj može živjeti u ravnoteži s ostalim vrstama a da pri tome od nje imamo koristi, za sada isključivo u sportskom ribolovu. Dakle ja smatram da se ne radi o štetočini u toj mjeri u kojoj je drugi predstavljaju, za sada to isto mislim i za ribu paun. Po meni su puno ozbiljnije prijetnje invazivnih vrsta algi i drugih sitnih životinja.

Koliko je ova riba otrovna i kakve su posljedice? Treba li ribarima/roniocima uputiti neko posebno upozorenje?

–  Otrov se nalazi u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan, kao i kod naših vrsta u rijetkim situacijama može izazvati ozbiljnije posljedice. Tretira se isto kao kod uboda pauka, ubodno mjesto se mora staviti u vodu s što većom temperaturom, pazeći pritom da nije toliko vruće da se opečemo. Također je bitno obratiti se liječniku. Svi moraju biti svjesni posljedica. Ponekad u ribolovnim grupama vidimo kako ljudi ulove ribu pa pitaju koja je ovo vrsta. Ovaj put će morati znati koja je vrsta prije nego pitaju – upozorava Ugarković.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: INVAZIVNE VRSTE Strah od lavova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.