3 min. čitanja

Otpad u moru, čija je to briga?

Otpad u moru, čija je to briga?
Foto: Unsplash

VODICE - Protokol za čišćenje otpada iz mora postoji, no treba ga unaprijediti i sistematizirati. Uz to treba raditi na edukaciji, dizanju svijesti o ovim temama i naravno, organizirati akcije čišćenja podmorja, zaključeno je na nedavnom okruglom stolu.

U četvrtak, 9. veljače 2023. u Gradskoj vijećnici Grada Vodica održan je okrugli stol 'Otpad u moru, čija je to briga?'

Naziv okruglog stola bilo je i pitanje kojim je okrugli stol započeo, a nakon što su svi sudionici dali svoje mišljenje iz osobne, ali i perspektive svojih organizacija, razvila se vrlo konstruktivna rasprava na teme svijesti građana o ovom problemu, statusu ronioca koji su 'na prvoj linji', o lokacijama otpada u moru, navikama građana povezanih s odnosom prema otpadu..

Zaključeno je da su jedinice lokalne samouprave odgovorne za otpad u moru. No, izazov koji je specifičan za morski otpad je taj da se on ne može lako uočiti kao onaj na kopnu te da se 'seli' zbog morskih struja. A kada se i uoči, ponekad ga nije lako izvaditi zbog nepristupačne lokacije ili vrlo velike dubine.

Na tragu toga se na okruglom stolu razgovaralo i o statusu ronioca koji najčešće otpad iz mora čiste kroz volonterske akcije koje sami iniciraju. Raspravljalo se o tome kako bi se na ovim akcijama trebalo osigurati minimalno da im se pokriju troškovi punjenja boca, goriva i ostaloga što zahtjeva financijski trošak, ali i da ih se educira o mogućnostima financiranja akcija kroz raspoloživa sredstva različitih donatora.

Foto: udruga Argonauta

Uz to, bilo bi vrlo korisno i potrebno izraditi i kontinuirano ažurirati lokacije morskog otpada putem određene aplikacije ili nekog drugog alata kroz koji bi ronioci mogli dojaviti lokaciju i otprilike količinu otpada, a koja će onda utjecati na jedinice lokalne samouprave da ih očiste.

Ukratko, protokol za čišćenje otpada iz mora postoji, no treba ga unaprijediti i sistematizirati. Uz to treba kontinuirano raditi na edukaciji, dizanju svijesti o ovim temama i naravno, i dalje organizirati akcije čišćenja podmorja.

Okrugli stol organizirala je udruga Argonauta u sklopu projekta Eko dotok na otok financiranog od Fonda za zaštitu okoliš i energetsku učinkovitost, a kroz koji je u planu čistiti podmorja otoka Prvića, Vrgade i Žuta.

Uz akcije čišćenja održavaju se redovite edukacije za djecu na teme očuvanja okoliša te kao treća aktivnost okrugli stolovi u općinama spomenutih otoka od kojih se prvi održao u Vodicama.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Grada Vodica, ronilačkih klubova Šibenik i Roniti se mora, LAG-a More, FLAG-a Galeb te kao domaćin i moderator predstavnik Argonaute, priopćili su iz udruge Argonauta.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Gotovo sav plastični otpad koji završi u moru dolazi s kopna
Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica Europske unije porastao je za 22 posto po osobi, a plastika u okolišu može ostati nerazgrađena i do 500 godina. Otpad koji nastane na kopnu čini oko 80 posto morskog otpada u Europi od čega je otprilike
VIDEO Par koji skuplja plastiku iz mora: “Nadam se da vas ima takvih više!”
O plastici u moru nažalost svjedočimo svakodnevno, ali rijetki su oni koji uzimaju sebi u zadatak da je pokupe kad je vide i tako, barem malo, rasterete okoliš. Velika djela koja čine iznimku za svaku su pohvalu, a praksu prikupljanja plastike iz mora snimila je i objavila veterinarka iz Zaprešića,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.