2 min. čitanja

Otok Vis našem najsunčanijem otoku Hvaru izvozi struju!

Otok Vis našem najsunčanijem otoku Hvaru izvozi struju!
Foto: Screenshot / HEP

VIS - Na otoku Visu nalazi se najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, zahvaljujući kojoj su Višani energetski gotovo u potpunosti neovisni.

Prema propozicijama Hrvatske elektropirvrede, elektrana snage 3,5 MW godišnje bez poticaja i na potpuno tržišnoj osnovi, proizvede oko 5 milijuna kWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 1.600 kućanstava.

Izgrađena je na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica u blizini Žene Glave, 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa i 4,8 kilometara istočno od Komiže.

Viški gradonačelnik ovih je dana najavio kako Vis želi biti sto posto energetski neovisan, pa kako razmišlja i o vodiku, kao ekološkom gorivu budućnosti.

HEP najavio: "Snaga novih sunčanih i vjetroelektrana do 2030. odgovarat će snazi nuklearke u Krškom!"

Podsjetimo, sunčana elektrana Vis je prva velika sunčana elektrana izgrađena na hrvatskim otocima, a zanimljivo je da višak električne energije tijekom zimskih mjeseci ide najsunčanijem otoku Hvaru.

HEP je pri puštanju u promet SE Vis najavio da će do 2030. godine izgraditi novih 1.500 MW proizvodnih kapaciteta, od čega gotovo polovinu u vjetroelektranama i sunčanim elektranama, što odgovara snazi NE Krško.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJVEĆA U HRVATSKOJ – U rad puštena Sunčana elektrana Vis | | Morski HR
Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić pustili su
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.