3 min. čitanja

Otok Biševo u procesu evaluacije za proglašenje parka tamnog neba

Otok Biševo u procesu evaluacije za proglašenje parka tamnog neba
Foto: Unsplash

Otok Biševo i službeno je ušao u proces evaluacije za proglašenje parka tamnog neba. Ovo područje jedno je od rijetkih preostalih mjesta u Hrvatskoj koje ima predispozicije za dobivanje ovakvog statusa.

Studentskom inicijativom otok Biševo je i službeno ušao u proces evaluacije za proglašenje parka tamnog neba koju provodi Međunarodna udruga tamnog neba. Otok Biševo jedno je od rijetkih preostalih hrvatskih područja koje ima predispozicije za dobivanje statusa parka tamnog neba.

Certificiranje parka tamnog neba otoka Biševa doprinijelo bi zaštiti njegove cjelokupne prirodne baštine, jer bi se kao takvo čuvalo od svjetlosnog zagađenja u budućnosti, no bilo bi i izuzetno vrijedan dodatan sadržaj turističke ponude otoka.

Astroturizam

Koncept astroturizma u potpunosti se uklapa u prijedloge razvoja otoka na principima održivog turizma, budući da se temelji na postojećim resursima otoka i njihovom očuvanju.

Otok Biševo tako bi bio i prvi hrvatski otok, odnosno mjesto na hrvatskom Jadranu, koje bi imalo status parka tamnog neba, što bi mu dalo i kompetetivnu prednost u odnosu na ostale turističke destinacije, navodi udruga Spasimo Biševo.

Mjerenja pokazala izvanredne vrijednosti

Biševo se nalazi 5 km jugozapadno od grada Komiže na otoku Visu te je jedan od udaljenijih naseljenih otoka od obale. Udaljenost naselja znači i udaljenost od svjetlosnog onečišćenja gradova, odnosno kvalitetno i prirodno tamno nebo.

Na poziv građanske inicijative 'Spasimo Biševo' dogovoreno je mjerenje kvalitete noćnog neba na otoku Biševu tijekom tri noći, 21. na 23. kolovoza 2019.

Mjerenja noćnog neba na Biševu pokazuju izvanredne vrijednosti koje su vrlo blizu gotovo potpuno prirodno tamnom noćnom nebu. S obzirom na vrlo malu naseljenost te udaljenost od kopna i drugih otoka to je očekivano, no upravo zbog toga treba naglasiti važnost očuvanja takvog prirodnog neba za lokalni ekosustav.

Zastarjela rasvjeta

Nažalost, javna rasvjeta na otoku je zastarjela, neekološka, te u mnogim slučajevima i potpuno nepotrebna. U naselju Polje na sredini otoka nalazi se jedna živina svjetiljka, potpuno nezasjenjena, a koja uzrokuje ogromno svjetlosno onečišćenje u mjestu koje praktički nema stanovnika.

Svjetiljka privlači veliki broj noćnih kukaca iz šire okolice, a s njima i šišmiše koji se dolaze hraniti. Tako jedna jedina svjetiljka radi potpuni poremećaj ekosustava u velikom radijusu.

Priznanje zaštićenom krajobrazu

Oznaka međunarodnog parka tamnog neba jedinstven je način promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi.

Oznaka se dodjeljuje zaštićenim područjima prirode koja imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje.

Iako je 2014. bila jedna od država s najvećim rastom svjetlosnog onečišćenja u Europi, Hrvatska i dalje ima lokacije s vrlo tamnim noćnim nebom što je važno ne samo radi očuvanja bioraznolikosti, već i razvoja astroturizma kao jedinstvene turističke ponude tijekom cijele sezone.

Prvi, i do sada jedini, službeno certificirani park tamnog neba u Hrvatskoj je značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg, koji svoj status koristi u svrhu educiranja javnosti te razvoja turističke ponude.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Općina Jelsa proglašena prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u južnoj Europi | | Morski HR
Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba IDA danas je proglasila Općinu Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, ali i prvom takvom zajednicom u cijeloj južnoj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.