2 min. čitanja

Otočani se žale na diskriminaciju Hrvatske pošte: “Onemogućili su nam dostavu paketa na otoke!”

Otočani se žale na diskriminaciju Hrvatske pošte: “Onemogućili su nam dostavu paketa na otoke!”
Foto: Boris Kačan

Stanovnici otoka Premude ljuti su na Hrvatsku poštu koja im od sredine veljače, kako kažu, onemogućuje dostavu paketa težih od 2 kg. Dopise u kojima upozoravaju na diskriminaciju otočana, uputili su na adrese Hrvatske pošte, ali i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

– Od petka, 12.veljače 2021., mještani otoka Premude više nisu u mogućnosti naručivati potrepštine putem web trgovine Hrvatske pošte d.d., Žuti klik, ukoliko je paket teži od 2 kg. Naime, preko te njihove stranice moguće je naručivati samo putem HP Express usluge, koja je onemogućena za otoke Premudu, Silbu, Olib, Molat, Ist… Cijelu proteklu godinu mještani su koristili ovu uslugu najviše za krumpire, jabuke, jer je poljoprivredna sezona bila loša, a i nastupila je pandemija.

Imamo odličan internet, web trgovina cvjeta, a na otocima se ukida jedina mogućnost? Ovdje se radi o Hrvatskoj pošti, u 100% vlasništvu države. Otocima je pošta kao i brodska linija, i ne možemo dozvoliti da ovo prođe tako lako. Misli li država u idućem koraku ukinuti poštanski ured? Još jedno radno mjesto maknuti s otoka? Onemogućiti otočanima poštansku uslugu tijekom cijele godine, svaki radni dan? Ove dopise upućuju mještani Premude nadležnima, slobodno ih preuzmite i tražite očitovanje – upozorila Lea Grdović, predsjednica Društva Premujana.

A u dopisu kojeg su poslali Hrvatskoj pošti i Ministarstvu mora, stoji:

“Poštovani, obraćamo Vam se zbog odluke Hrvatske pošte da više ne isporučujete pakete na neke otoke, među kojima je i otok Premuda. Otok je povezan s kopnom trajektnom vezom tri puta tjedno. Putovanje traje nekoliko sati, a stanovnici otoka su pretežno starije dobi i nije im jednostavno putovati u Zadar. Pošiljke paketa su otočanima još važnije u ovo doba pandemije, jer su im često jedini način da dođu do određenih stvari iz Hrvatske i inozemstva.

Odlukom Hrvatske pošte diskriminiraju se stanovnici otoka u odnosu na druge stanovnike Republike Hrvatske. Oni ne mogu birati između drugih dostavnih službi, već su ovisni isključivo o Hrvatskoj pošti.

Poštanske usluge su u Vašoj nadležnosti i trebaju biti dostupne svim stanovnicima ove zemlje, stoga Vas molimo da omogućite stanovnicima Premude da dobivaju i šalju pakete koji im život znače”, poručuju Mještani otoka Premude.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovnici otoka Paga ogorčeni (ne)radom pošte: „Pošiljke nam stižu s 2-3 tjedna zakašnjenja“
Hrvatska pošta odgovorila: “Sve pošiljke dostavljamo na vrijeme” – Građani baš i ne misle tako…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.