2 min. čitanja

Otkrivene nove podmorske tajne Salone i Spalatuma

Otkrivene nove podmorske tajne Salone i Spalatuma
Foto: HRT / Screenshot

SPLIT – Nastavljeno je istraživanje antičke luke u podmorju splitskog Spinuta. Muljem i morem nije prekriveno samo pristanište koje je postojalo od 2. stoljeća.

Podmorje oko Splita prepuno je arheološkog blaga iz doba staroga Rima. Ronilački klub Mornar prvi je u Hrvatskoj koji je u suradnji s arheolozima svoje znanje i iskustvo darovao povijesti dvaju gradova. Salone i Splita.

Cijeli vikend ronioci su proveli pod morem na splitskom Poljudu. Posla je mnogo. Svjedoci postojanja davne, visoko razvijene civilizacije leže pod morem gotovo 2000 godina, javlja HRT.

Ronioci su pod morem otkrili veliki kameni nasip poduprt nizom drvenih pilona i dvoredih oplata. Na oblačno svjetlo dana zatim su iznijeli arheološke nalaze iz rimskog vremena. Pretpostavka je da je tu bilo pristanište za antičke objekte na području Poljuda i šireg područja Dioklecijanova Spalatuma.

Izranjanje starog blaga budnim okom prati Neno Rokov, veliki entuzijast koji roni od malih nogu. Uz poljudski, do sada je otkrio niz podmorskih lokaliteta u zaljevu – u Spinutu, Gusaru, Sućurcu, na Pantanu. Sve je to, kaže, jedan veliki nalaz.

Salona je u svom zenitu bila centar provincije Dalmacije. Tik do nje – carska palača. Trebalo je imperatora i stanovnike opskrbiti hranom, građevnim materijalom, svime onime čega nije bilo dovoljno na tom području, govori Neno. Dodaje da je u to vrijeme obala bila niža 2 metra pa su se radili gatovi na pilonima koji su se nasipali kamenjem.

I trebalo je napraviti neki gat, pristanište. Pa su zabijali pilone i gatove pravili od dasaka i nasipali kamenjem, dodaje.

– Danas je 15 naših članova na lokaciji ispred Veslačkog kluba Mornar koji nas podupiru i možda je jedna od najvažnijih stvari što će danas članovi dobiti znanja o arheologiji, kaže Ante Mladinić, predsjednik Podvodno istraživačkog kluba Mornar.

Pioniri podvodne arheologije steći će znanja i sudjelovati i u nastavku istraživanja na ovome području koja se provode u sklopu projekta “Tragom plovnih puta cara Dioklecijana”, a obuhvaća nekoliko lokaliteta. Sufinancira ga Splitsko-dalmatinska županija putem projekta “Pomorsko je dobro” kojim se istražuje i valorizira podvodna kulturna baština županije.

Sama svrha projekta, dodaje Mladinić, jest shvatiti kako su antičke plovne rute funkcionirale. One su obojene u ‘ruho Dioklecijana’, ali ovo je bilo područje nastanjeno od najstarijih vremena, tako da kroz cijeli Kaštelanski zaljev postoje slične strukture.

Doba gradnje nasipa, njegove dimenzije i svrhu – odredit će struka. Dijelovi pilona uskoro odlaze na analizu. Istraživanja su tek počela pa se arheolozi i ronioci raduju povijesnim podmorskim iznenađenjima koja ih čekaju.

Tatjana Lisičin/More/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

Artefakti iz podmorja Spinuta arheologe ostavili bez daha
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.