1 min. čitanja

NOVO OTKRIĆE U SALONI Povijesno blago krilo se 80 godina ispod tona smeća

NOVO OTKRIĆE U SALONI Povijesno blago krilo se 80 godina ispod tona smeća
Amfiteatar u Saloni (Turistička zajednica grada Solina)

SOLIN – Ponovno velika arheološka otkrića u staroj Saloni. Javnosti na uvid, a arheolozima na istraživanje, postali su dostupni impresivni ostaci sjevernih bedema te nekadašnje metropole rimske Dalmacije. Nastavak je to uspješne suradnje Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Splitu.

U Saloni gotovo gdje god zagrebeš, eto vrijednog arheološkog otkrića. Najnovije – svjetlo dana ugledali su sjeverni i zapadni antički bedemi. No oni nisu otkriveni, nego odtrpani. Naime, naše povijesno blago 80 godina krilo se ispod tona smeća, javlja HRT.

– Na ovom prostoru se deponirao građevinski otpad do komunalnog otpada pa je nakon godina na tom odlagalištu izrasla i šuma – kaže Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu.

90-ih godina prestalo se zatrpavati, a nedavno je napokon počelo odtrpavanje i istraživanje zapuštenog prostora. Očišćeno je 150 metara antičkih bedema.

– Cilj nam je povezati zapadne i sjeverne bedeme i prostor oko amfiteatra očistiti, konzervirati i prezentirati na zanimljiv način – dodaje Jurčević.

Bedemi su jedna od glavnih odlika svakog rimskog grada. Ovi u Saloni najveći su arheološki spomenik, dugi su 4 kilometra i imaju 90 kula. Građeni su 170. godine, zatim očito i žurno popravljani.

– Oni su doslovno skupili s ovih groblja spomenike i jednostavno ih uzidali – ističe Nino Švonja, kustos Arheološkog muzeja u Splitu.

Salonitanski bedemi danas su najveći resurs antičkih natpisa u Saloni.

– Natpisi su to koji govore dosta o stanovnicima, životnoj dobi pa čak i zanimanjima i rodbinskim vezama – naglašava Jagoda Mardešić, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Splitu.

Istraživanja se nastavljaju. Antički bedemi prepuni su povijesnih dokaza. Velik su potencijal za nova otkrića o životu u staroj Saloni.

Regina Zubanović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.