3 min. čitanja

Otkriven uzrok onečišćenja obale u Ližnjanu i Kostreni: "Nije došlo s brodova!"

Otkriven uzrok onečišćenja obale u Ližnjanu i Kostreni: "Nije došlo s brodova!"
Foto: Čitatelj

LIŽNJAN - Kapetanica mjerodavne pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc potvrdila je novinarima kako je analizom utvrđeno da su uzorci onečišćenja uzeti s plaža u Ližnjanu i na području Kostrene na Kvarneru isti!

Govoreći o daljnjim aktivnostima i čišćenju mora i morskog okoliša nakon onečišćenja 9. studenoga na području općine Ližnjana, kapetanica Dolores Brenko Škerjanc je rekla kako ne može potvrditi da se uzrok onečišćenja mora tražiti u riječkoj Termoelektrani, ali je sigurno da ono nije došlo s brodova.

- Gusta naftna prerađevina koja je prouzročila ekološku štetu na obali Ližnjana i u manjoj mjeri na sjevernokvarnerskom obalnom pojasu istog je podrijetla. Ne želim spekulirati, posao je državnog odvjetništva utvrditi o čemu je riječ i tko je onečistio more. Sigurno je to da je na Kvarneru onečišćenje došlo s kopna, dok je nama stiglo s mora, to je velika razlika - istaknula je kapetanica Brenko Škerjanc.

Iako Brenko – Škerjanc nije htjela uprijeti prstom u krivca, to bi značilo da je obalu na jugu Istre prije dva i pol tjedna zacrnilo lož ulje koje je izašlo iz postrojenja Termoelektrane Rijeka, iako je INA negirala da su oni krivci.

REAGIRALA INA: “Mi nismo odgovorni za zagađenje u Ližnjanu!”
LIŽNJAN - More je ovog vikenda mazutom prekrilo plaže jugoistočne obale istre. Hrvatsko-mađarska kompanija INA oglasila se povodom zagađenja mora u istarskom Ližnjanu. - Povodom više medijskih objava vezanih uz onečišćenje mora na području Ližnjana, željeli bismo naglasiti kako u Rafineriji nafte…

Valja primijetiti da se onečišćenje obale u Kostreni dogodilo 9. studenog, dok je do Ližnjana velika mrlja doplutala četiri dana kasnije, iako su u Kostreni već bili postavili brane.

Nevjerojatno je da je onečišćenje prešlo čitav Kvarner i da ga nitko, niti jedna nadležna služba nije zamijetila.

Također, postavlja se pitanje o kolikoj je količini loživog ulja zapravo riječ. Naime, u TE Rijeka su spominjali da je iz njihovog postrojenja isteklo svega 700 litara naftnog derivata, što se čini premalom količinom da zagadi više od pet kilometara obale na krajnjem jugu Istre.

Na pitanje novinara kako je moguće da ta mrlja prijeđe cijeli Kvarner i da je nitko ne primijeti, rekla je kako trenutačno ne može odgovoriti na to pitanje.  

- Smatram da bi odvjetništvo trebalo utvrđivati sve okolnosti - poručila je Brenko Škerjanc.

Hina/Glas Istre/I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon izlijevanja mazuta kod Ližnjana znanstvenici objasnili što nafta u moru čini živom svijetu Jadrana
Biolozi i ihtiolozi iz Aquariuma u Puli su nakon nedavnog izlijevanja mazuta u more kod Ližnjana, detaljno objasnili što ugljikovodici u moru mogu učiniti živom svijetu. Po prvi put smo svjedoci izlijevanju nafte na našem području, to jest, na jugoistočnoj obali Istre (Ližnjan). Poput šumskih požar…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.