7 min. čitanja

OTKRIVAMO Tijekom gradnje resorta u Povljani razvalili pola kilometra obale! Inspekcije ih kaznile s više od 60 tisuća eura - Investitori: "Ne smatramo se odgovornima"

OTKRIVAMO Tijekom gradnje resorta u Povljani razvalili pola kilometra obale! Inspekcije ih kaznile s više od 60 tisuća eura - Investitori: "Ne smatramo se odgovornima"
Foto: Čitatelji / Google Earth / Satelitske snimke / Airbus / Maxar Tehnologies / Screenshot

POVLJANA - U posjedu smo snimki koje pokazuju stravičnu devastaciju oko pola kilometra duljine obale kod Povljane na otoku Pagu. Tamo se naime gradi kamp resorta Aminess, a snimke masivne devastacije pomorskog dobra vidljive su iz svemira, na satelitskim snimkama. Snimke bagera i ilegalnog uništavanja obale snimili su i brojni turisti i građani, a nakon što su građani prijavili devastaciju, na teren je izišlo više inspekcija. Rezultat je kažnjavanje investitora s više od 60 tisuća eura!

Nakon prijave više građana za ovako masivne radove na pomorskom dobru, pitali smo Državni inspektorat: Imaju li potrebne elaborate i dozvole za naknadno nasipanje obale i mora šljunčano-zemljanim materijalom obalnog pojasa u duljini od cca 500 metara?

Odmah po našoj prijavi na teren su izišle inspekcije Državnog inspektorata; zaštite okoliša, rudarska, građevinska i inspekcija zaštite na radu. Očevid  do zaključaka više inspektora koje su nam poslali, trajao je svega par tjedana.

Isti upit poslali smo i investitorima, no dok je inspekcija djelovala na terenu, u potpunosti su nas izignorirali, pa pisani odgovor nismo dobili, sve do danas.

Ilegalno nasipali obalu materijalom s gradilišta, prijavljeni Državnom ovjetništvu!

Odgovor iz Državnog inspektorata objavljujemo u cijelosti:

- Rudarska inspekcija Državnog inspektorata inspekcijskim nadzorom na lokaciji Vašega upita utvrdila je nepravilnosti vezane na raspolaganje viškom iskopa koji predstavlja mineralnu sirovinu nastalu obavljanja predmetnih građevinskih radova, zbog čega su poduzete zakonom propisane kaznene mjere.

Pored kaznenih mjera ukupan spis predmeta dostavljen je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu na daljnje nadležno postupanje i naknadu štete nastalu neovlaštenim raspolaganjem mineralnom sirovinom.

Inspekcija zaštite okoliša je utvrdila da je investitor obavio nasipavanje morske obala sa iskopnim materijalom sa gradilišta kampa, a da prethodno za predmetni zahvat nije podnio zahtjev za provedbu postupka ocjene o provedbi procjene utjecaja zahvata na okoliš što je bio obvezan temeljem odredbi Zakona o zaštiti okoliša i Uredbe o procjeni zahvata na okoliš.

Slijedom utvrđenog, inspekcija zaštite okoliša je investitoru izdala prekršajni nalog te izrekla kaznu u iznosu  59.725,26 EUR ( fiksni tečaj konverzije 7,53450)/450.000,00 kuna za pravnu osobu i 1.194,51 EUR ( fiksni tečaj konverzije 7,53450)/ 9.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Stranka je na prekršajni nalog uložila prigovor te je isti dostavljen na rješavanje nadležnom sudu.

Zabranjena im je upotreba bagera do otklanjanja nedostataka

Inspekcija rada Državnog inspektorata nadležan za nadzor provedbe propisa o zaštiti na radu postupajući u okviru svog djelokruga propisanog čl. 24. Zakona o Državnom inspektoratu, na temelju utvrđenog činjeničnog stanja u inspekcijskom nadzoru obavljenom na navedenom privremenom gradilištu, a u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu zabranio je nadziranom poslodavcu uporabu građevinskog stroja do otklanjanja utvrđenog nedostatka. Poslodavac je postupio po rješenju.

Inspekcijski nadzor na lokaciji Vašega upita obavila je i građevinska inspekcija Državnog inspektorata. Nadzorom je utvrđeno da investitor posjeduje svu potrebnu dokumentaciju unutar zone zahvata gradnje te da se predmetne građevinske dozvole konzumirane unutar roka od tri godine od dana pravomoćnosti istih. Do dana očevida nisu utvrđena odstupanja od navedenih dozvola - izvijestili su iz Inspektorata.

Investitor: "Ne smatramo se odgovornima"

U međuvremenu, nakon našeg ponovljenog upita i nekoliko poziva telefonom, gdje smo, zbog objektivnosti i vlastite profesionalnosti, željeli čuti i drugu stranu priče, odgovor je poslao i investitor i to tek nekoliko trenutaka prije nego što smo najavili objavu članka. Prenosimo ga u cijelosti:

"Zahvaljujemo na ponovljenom upitu, te se u ime investitora Nova camping d.o.o. očitujemo kako slijedi:

Državni inspektorat izvršio je nadzor na području budućeg Aminess Avalona Camping Resorta 5*, prema prijavi, a investitor je aktivno sudjelovao i u potpunosti surađivao s Državnim inspektoratom u provedenom inspekcijskom nadzoru.

Kao rezultat poduzetih inspekcijskih nadzora, društvo je zaprimilo dva prekršajna naloga do sada, a u povodu kojih se vodi ili će se pokrenuti odgovarajući postupci, sukladno Prekršajnom zakonu. Društvo se tereti da je propustilo prethodno ishoditi rješenje u postupku o ocjeni potrebe procjene utjecaja na okoliš zahvata nasipavanja stjenovite obale pomorskog dobra materijalom iskopanim na području gradilišta, te za propust da se (potencijalni) višak iskopa nastao prilikom izvođenja građevinskih radova prijavi i stavi na raspolaganje Republici Hrvatskoj kao vlasniku, nakon završetka radova.

Protiv predmetnih prekršajnih naloga podnijeti su prigovori te se, prije postojanja pravomoćnih sudskih odluka, Društvo niti odgovorne osobe ne mogu smatrati krivima za djela koja im se stavljaju na teret.

Ujedno, zaključujemo da se nijednim dosada zaprimljenim pismenom inspekcije niti drugog nadležnog tijela, Društvu ne stavlja na teret počinjenje djela čiji bi se činjenični opis mogao svesti na radnje narušavanja obale pomorskog dobra. Osobito snažno naglašavamo kako nismo strankom nikakvog kaznenog postupka usmjerenog protiv društva i direktora osobno, niti imamo bilo kakvih saznanja o tome da bi bilo kakvi postupci bili pokrenuti.

Navedena plaža je temeljem Izmjena i dopuna UPU-a općine Povljana, s početka ove godine, kategorizirana kao uređena plaža koja je, temeljem Odluke o I. Izmjeni i dopuni Godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Povljana za 2023. godinu, objavljeno u Službenom glasniku Zadarske županije broj 11/23 od 18.07.2023, obuhvaćena tim planom, iz kojeg proizlaze daljnje obveze upravljanja.

Cijelo vrijeme projekta, javnosti je omogućen pristup plaži i korištenje, uz upozoravanje da se ne kreću obuhvatom kampa u kojem traju radovi. Stanovnici i gosti Povljane, pa i obližnjeg Vira, se cijelo vrijeme koriste plažom do koje imaju nesmetani pristup javnim putevima ili morem, poručuju investitori.

"Informacije o ekocidu od strane mještana su neumjesne, jer razvrstavamo otpad"

- Auctor grupa je vlasnik turističke grupacije Aminess, koja u svom sastavu ima 13 hotela i 4 kamping resorta, koji su nositelji ekološkog certifikata Ecocamping, kojeg dodjeljuje njemačka udruga specijalizirana za certificiranje ekološke održivosti kampova.

Upravo to je i bio jedan od razloga kupnje strateškog projekta koji je kvalificiran kao „eko kamp nove generacije“, jer smo u samom položaju kampa i svim izazovima otoka Paga vidjeli mogućnost prezentiranja svih mogućnosti gradnje i poslovanja na ekološkim načelima samoodrživosti, što nam je u konačnici cilj postići u predmetnom kampu. Aminess grupacija drži da je isticanje ekoloških načela i zaštite okoliša u turizmu, jedna od prednosti zbog koje se gosti vraćaju kako u kampove, tako i u hotele.

Informacija o sadržaju prijave (ako je točna), a koja bi se odnosila na ekocid i slične navode od strane mještana, u najmanju je ruku neumjesna, osobito jer smo kao jedan od prioriteta suradnje s lokalnom zajednicom naglasili upravo ekološki aspekt razvrstavanja i odvoza otpada, koje općina Povljana još nema do kraja uređeno, iako smo bili svjesni da će posljedica te odluke biti dodatne izazovi i troškovi u budućem poslovanju.

Namjera nam je u konačnici sagraditi samoodrživi eko kamp, uz sadnju autohtonih sorti biljaka, nakon završetka građevinskog dijela, održavanje postojećeg krajobraza u što izvornijem obliku i uz suživot s lokalnom zajednicom. Iz svih navedenih razloga, snažno odbacujemo paušalne tvrdnje prema kojima je tijekom uređenja kampa i plaže došlo do zadiranja u pomorsko dobro ili “mljevenja” obale. Takvo protuzakonito ponašanje smatramo neprihvatljivim i u isto se nismo upuštali, što je potvrdio i nalaz inspekcije, niti bi takvo što bili u interesu lokalne zajednice, investitora ili budućih gostiju. Srdačan pozdrav, Uprava Nova camping d.o.o. - stoji u odgovoru investitora.  

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

POZIV NA MOBILIZACIJU Obranimo zajedno okupirani teritorij Republike Hrvatske!
Balvani i zidovi, pa proglašenje teritorija svojim i onda nasilje i prijetnje ubojstvom... Zvuči kao 1991.? Da, ali se događa danas! Dok su branitelji četiri godine oslobađali trećinu okupirane Hrvatske, onaj drugi dio okupirali su novi okupatori, zajedno s domaćim izdajnicima. Trideset i nešto god…
Vlasnik kuće u Loparu zagradio jedini prolaz uz samo more: “Napravio kameni zid, a na ulazu mu je potpuno kriva adresa!
Turist koji je prošlog vikenda boravio u Loparu, na otoku Rabu, javio nam se, kako kaže, “potaknut napisima o bespravnom ograđivanju naše obale”. Odmah ispod najvećeg grba u Hrvatskoj - Naime, ovaj sam vikend bio na otoku Rabu gdje je, u naselju Lopar, vlasnik građevine uz obalu pregradio
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.