5 min. čitanja

OTKRIVAMO Ovaj tip je objavio snimke požara iz drona kad su se kanaderi morali povući, objavljivao i videa glisiranja uz samu obalu!

OTKRIVAMO Ovaj tip je objavio snimke požara iz drona kad su se kanaderi morali povući, objavljivao i videa glisiranja uz samu obalu!
Foto: Google Earth / Instagram / Screenshot

Pet protuprožarnih zrakoplova i jake kopnene snage trebale su da tijekom jučerašnjeg dana obuzdaju požar iznad uvale Kosirina na Murteru. Podsjetimo, gašenje iz zraka ugrozio je nepoznati dron, zbog kojeg su se kanaderi i air tractori morali povući s požarišta na neko vrijeme.

- Samu akciju sa zračnim snagama morali smo prekinuti na 10-ak minuta jer se na zoni požarišta pojavio nepoznati dron i dok se taj dron nije povukao sa samog požarišta, morali smo prekinuti djelovanje zračnih snaga. Evo pozivam još jednom sve - kako lokalno stanovništvo tako i sve goste - da se suzdrže od bilo kakvog gledanja jer požari nisu sportski događaj, rekao je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Pet protupožarnih zrakoplova se moralo povući, a on objavio slike uz "Gori gora, gori borovina"

U međuvremenu, na društvenim mrežama osvanule su snimke požara iz zraka i to iz smjera u kojem su vatrogasci ugledali dron. Da je to tako, potvrdio nam je i županijski vatrogasni zapovjednik, Darko Dukić:

- Ovo što se događa s dronovima je nevjerojatno. Bio je jedan slučaj prije neki dan u Splitu, pa na području Dubrovnika. Nažalost ima ih puno. Mi uredno kod intervencija odredimo zonu zabrane leta i zabrane plovidbe u perimetru. Tako smo napravili i ovaj put, no osim drona, bilo je uz obalu primjetno i vodenih skutera i drugih plovila. Odmah je policija postupala, a rade i na ovom slučaju - ispričao nam je Dukić.

Morski HR otkriva da je snimke objavio strastveni ljubitelj brdskog biciklizma, youtuber i turistički vodič Ivo Jarić, na instagram profilu pod nazivom ivojaric_mtbguide i to uz pjesmu Mate Bulića "Gori borovina".

Ipak, odmah nakon javne objave apela vatrogasaca i žestoke kritike javnosti, fotografije su povučene i više nisu javno dostupne, no uspjeli smo ih sačuvati.

Na naše pitanje: Je li dron kojeg su vidjeli vatrogasci uslijed intervencije letio u smjeru jugoistočno od požarišta, županijski vatrogasni zapovjednik nam je odgovorio potvrdno i dodao da se ovim intenzivno bavi policijska istraga.

Mjesto požara iznad uvale Kosirina u Murteru - Foto: Google Earth / Screenshot

Autor snimki: "Podigao sam dron jer sam se osjetio ugroženo"

U međuvremenu, kontaktirali smo i autora objave, Ivu Jarića koji je priznao da je podigao dron, da ima dozvolu za upravljanje dronom, ali ne i za konkretan let od Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell – AMC), što je prije svakog dizanja drona dužan dobiti, a u Hrvatskoj je to vrlo jednostavno i brzo, preko istoimene aplikacije i najčešće u roku od svega 3-5 minuta. Osim ovoga, nema ni dozvolu Državne geodetske uprave za uporabu snimki iz zraka.

- Ja sam taj koji zvao vatrogasce, a nisam letio na tom prostoru, već 7 km dalje. Nisam bio blizu požara. Osjećao sam se ugroženo, kad sam osjetio dim, pa sam podignuo dron da snimim o čemu se radi. Ne bi volio da me se ne optuži krivo, pa da kasnije bude kakvih posljedica. Imam snimke leta i točne pozicije, a vatrogasci su došli tek poslije - kazao nam je i obećao ih poslati.

Na pitanje zašto je uklonio fotografije, ako smatra da je u pravu, ponovio je kako ne bi želio da ga se krivo optuži.

Nakon pola sata, poslao nam je snimke svoje pozicije, s koje je podigao dron, no to je ipak podosta bliže, odnosno odnosno manje od 2 km od požarišta, jer 7 km jugoistočno je pučina, pošto otok Murter prestaje 6 km od požarišta.

- Uzletio sam odmah nakon da vidim di je pozar tocno da znam dali da ‘bježim’ ili sam siguran. Piše gore u kutu 16:35. Ovo je udaljenos od mjesta gdje je požar bio otprilike.

"Ako sam kriv, preuzimam odgovornost, no 99 posto sam siguran da nije moj dron"

- Ja se nadam da to nisam bio ja, jer je moguće da je bilo i drugih dronova - kaže nam i dodaje kako se u prethodnom razgovoru s nama zbunio. Sad ipak priznaje:

- Moja je glupost jer sam vidio da je izašlo u novinama. Napravio sam glupost, ali 99 posto sam siguran da nije moj dron uzrokovao prekid gašenja požara kanaderima. Nije mi prvi put da sam zvao vatrogasce - kaže nam, a na komentar da ipak nije on prvi koji je pozvao vatrogasce, već su bili na požarištu već neko vrijeme, odgovara:

- Vatrogasci su mi rekli da su koju minutu prije dobili obavijest. Ok, napravio sam grešku i ako kojim slučajem jesam kriv, preuzimam odgovornost, nije mi bila namjera nikoga ugroziti - iskreno na kraju priznaje.

Objavljivao snimke opasnog glisiranja uz samu obalu

Zanimljivo je i to kako je na adresu Morskog HR ovih dana stiglo još nekoliko pritužbi na istu Jarića, koji vodi turiste adrenalinskim turama po obali, što ne bi bio nikakav problem, da na jednom od videa ne divljaju maksi skuterima s jahte tek nekoliko metara od obale, što je strogo zabranjeno i po život opasno.

Foto: Youtube / Screenshot

"Odmah na početku videa naš vodič turista glisira 10 metara od obale kraj otoka i drugi turisti s njim.", "Glisiranje maxi skuterima s jahte, par metara od obale , zagrebački skiper , voditelj sa nekoliko bogatih turista. Ima biti da za njih zakoni ne vrijede, nevjerovatna neodgovornost, čak i svoje živote tako ugrožavaju." "100 metara od mora plivač ima pravo plivati, ali kako od ovakvih ludjaka itko može plivati u dalmatinskom moru", samo su neki od komentara koje smo dobili.

Pitali smo ga i za snimke nedozvoljenog glisiranja, pa je rekao:

- Nisam bio ja u brzom glisiranju, rekao sam gostima da ne smiju glisirati. Pizdarije je radio dečko s Hvara koji je obavijestio kapetana o tome.

Pitali smo ga smatra li se odgovornim za životno ugrožavanje ljudi i eventualno poticanje za to u oba slučaja, pa nam je odgovorio da se ne slaže da je ikoga ugrozio i da je samo radio svoj posao, kao što mi radimo svoj.

Na pitanje je li ga kontaktirala policija, odgovara da još nije.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Požar na Murteru pod nadzorom - Neka budala je dronom ometala kanadere!
Požar koji je jučer buknuo na otoku Murteru, na nepristupačnom terenu na brdu iznad uvale Kosirina, stavljen je sinoć pod nadzor gasitelja. Uz pomoć zračnih snaga - tri kanadera i dva air tractora, te 30 vatrogasaca na terenu požar je brzo stavljen pod nadzor, javlja HRT. - Samu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.