4 min. čitanja

OTKRIVAMO Nakon napisa Morskog, prisilno se pečate ilegalne marine u Tisnom: "Kreće postupak oduzimanja imovine!"

OTKRIVAMO Nakon napisa Morskog, prisilno se pečate ilegalne marine u Tisnom: "Kreće postupak oduzimanja imovine!"
Foto: Boris Kačan

Državni inspektorat je nakon tri mjeseca od našeg upita, odnosno nevjerojatne priče iz Tisnog gdje tri desetljeća postoje potpuno ilegalne marine, potvrdio Morskom HR sve navode koje smo opisali u objavljenim tekstovima, te da je vlasnik marine kažnjen, zabranjuje mu se korištenje objekata u marini koji su prisilno pečatirani (jer bi ih do sad nakon plaćanja kazne, jednostavno nastavio koristiti), a pokreće se i postupak oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi.

Dva mjeseca radili smo na priči gdje smo otkrili da je najmanje dvoje lokalnih poduzetnika devastirajući pomorsko dobro, ispred svojih ugostiteljskih objekata izgradilo, ne mul ili rivu, već čitavu marinu. No time nisu samo nagrdili prostor i izbetonirali doslovno more, sproveli struju i vodu, već u krcatim marinama ispred vlastite kuće naplaćuju vezove, pod krinkom "naplate suhog veza", u što smo se i sami uvjerili i izbrojali više od 50 privezanih jahti i jedrilica. Radi se o čistoj zaradi, jer za ništa od ovoga ne plaćaju porez, a država ih tu i tamo očeše kaznicom, što je kap u moru onoga što potencijalno zarade.

Podsjetimo, jedan od njih, Nikola Pavić, u kameru je priznao svoje kriminalno djelo koje traje tri desetljeća! Jednostavnom računicom, prema njegovim riječima, dolazimo do godišnje ilegalne zarada barem 120 tisuća eura! Pomnožite to s tri desetljeća i oduzmite tu i tamo par tisuća eura kazne, koje bi rado platio, i nastavio raditi.

Ignorirao dosadašnje zabrane

Odgovor Državnog inspektorata objavljujemo u cijelosti:

"Turistička inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji iz Vašega upita. Nadzorom je utvrđeno kako izvršenik nedvojbeno obavljanja neregistriranu djelatnosti, odnosno neregistrirano pruža turističke usluge u nautičkom turizmu, čime je počinio prekršaj iz članka 5. stavka. 1. podstavka 4. Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

Slijedom utvrđenog u inspekcijskom nadzoru doneseno je usmenim rješenjem u zapisniku o zabrani pružatelju neregistriranih usluga u nautičkom turizmu dok ne ishodi zakonom propisane akte.

Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je da izvršenik rješenje o zabrani nije izvršio budući je nastavio s obavljanjem neregistrirane djelatnosti. Slijedom navedenoga doneseno je rješenje o izvršenju, sukladno članku 139. Zakona o općem upravnom postupku. Nadalje, kontrolom izvršenja rješenja o zabrani utvrđeno je da izvršenik rješenje o zabrani nije izvršio jer je nastavio s obavljanjem neregistrirane djelatnosti budući da i dalje neregistrirano pruža turističke usluge u nautičkom turizmu.

Slijedom tako utvrđenog činjeničnog stanja, sukladno članku 142. Zakona o općem upravnom postupku, doneseno je Rješenje o prisilnom izvršenju naplatom novčane kazne (u iznosu od 1.327,23 eur / 10.000,00 kn), kojim je izvršenik upoznat s posljedicama neizvršenja rješenja po zabrani. Izvršenik je platio novčanu kaznu.

Obavljenim inspekcijskim nadzorima kontrole izvršenja o zabrani utvrđeno je da izvršenik nije izvršio rješenje o zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti. Stoga je doneseno rješenje o izvršenju neposrednom prisilom, sukladno čl. 144. Zakona o općem upravnom postupku. Slijedom navedenog, rješenje o zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti izvršeno je neposrednom prisilom, pečaćenjem 10 električnih ormarića i 17 slavina za vodu, te bitvi za vez plovila.

Pečaćenje je obavljeno na način da su električni ormarići, slavine za vodu i bitve oblijepljeni jamstvenikom i samoljepljivom vrpcom s vidljivom oznakom Državni inspektorat i grbom Državnog inspektorata, te označenim tekstom da je skidanje i povreda službenog pečata ili znaka kazneno djelo iz članka 317. Kaznenog zakona.

Također, nesporno je utvrđeno da je izvršenik ostvario protupravnu imovinsku koristi. Stoga će biti poduzete i prekršajne mjere, odnosno bit će podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka, te će predložiti oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi", stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Graditelj ilegalne marine: “Jesam, sve sam ovo izgradio i reći ću vam koliko to naplaćujem, a ne plaćam porez!”
Dva mjeseca radimo na nevjerojatnoj priči iz Tisnog, gdje smo otkrili da je najmanje dvoje lokalnih poduzetnika devastirajući pomorsko dobro, ispred svojih ugostiteljskih objekata izgradilo, ne mul ili rivu, već čitavu marinu. No time nisu samo nagrdili prostor i izbetonirali doslovno more,…
OTKRIVAMO! Dvije divlje marine s 50 brodova vidljive iz svemira - 37 godina ilegalno zarađuju milijune i nitko ih ne dira!
Na Jadranu više nažalost nije novost da netko zabetonira rivu, mul, napravi privezište ili sunčalište i kao da se ništa nije dogodilo. Ni u Hrvatskoj nije novost da netko nešto ukrade. Zapravo teško je otkriti nešto novo u bespuću divljaštva “malog hrvaCkog Ćovijeka”, pa ipak, čini se da
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.