4 min. čitanja

Otac Austrijanke koja je poginula na Krku: “Hrvatsku sam jako volio, ali neću doći nikad više!”

Otac Austrijanke koja je poginula na Krku: “Hrvatsku sam jako volio, ali neću doći nikad više!”
Foto: Facebook / Pixabay

RIJEKA – U Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u petak poslijepodne su stigli supružnici iz Austrije Dieter i Gertraud Heinz u pratnji odvjetnika Ivana Primorca.

Dieter je kod državnog odvjetnika bio punih sat vremena, a kako je kasnije ispričao novinaki Jutarnjeg lista, dobro se držao, ali u jednom trenutku se slomio. Iako će uskoro biti godinu dana od smrti njegove 21-godišnje kćerke Verene Heinz, za Dietera, koji je gledao kako umire pred njegovim očima, rana je još uvijek svježa. Pred državnim odvjetnikom otac je ponovio sve detalje stravične pomorske nesreće kojih se još uvijek živo sjeća, priču koju je lani ispričao policiji, kasnije i hrvatskim i austrijskim novinarima, a ako slučaj dospije na sud, pričat će je opet. Verenu je, naime, 24. srpnja usmrtio gliser dok je s ocem ronila u akvatoriju ispred plaže u Malinskoj na otoku Krku.

Istraga se zakovitlala gotovo godinu dana nakon nesreće, a Dieter nam otkriva da je trebao doći svjedočiti još u ožujku, no u tome ga je spriječila kriza s koronavirusom.

Verena, studentica koja se, kao i njen otac, profesionalno bavila ronjenjem, stradala je u naletu glisera koji inače vuče turiste s padobranom. Tada 25-godišnji mladić iz Zadra, koji je upravljao plovilom, kako smo neslužbeno doznali, već neko vrijeme boravi u Njemačkoj, a uskoro bi i on trebao doći u Rijeku dati svoj iskaz državnom odvjetniku. Nesreća se dogodila u kupališnom pojasu, mladić je, kako se kasnije doznalo, glisirao unutar 300 metara od obale, a Verena i Heinz, koji su ronili na dah, bili su uredno označeni ronilačkom bovom promjera 90 centimetara. No, na sam dan nesreće policija i Ministarstvo mora oglasili su se kontroverznim priopćenjem u kojem je bilo navedeno da se nesreća dogodila 300 metara od obale. Kako se doznalo kasnije, tek nakon što su Dieter i njegovi poznanici odlučili progovoriti za medije taj se rezultat očevida bazirao samo na iskazu mladića koji je vozio gliser i mladića koji je s njim bio na plovilu, a policija njihovo svjedočanstvo tada nije propitivala, već je samo objavljen rezultat očevida.

Sada, kad je započeta DORH-ova istraga, na površinu bi mogli isplivati brojni detalji koji ukazuju i na propuste u postupanju i na propuste samih koncesionara. Kako smo neslužbeno doznali, dijelovi Verenine opreme nađeni su na 125 do 127 metara udaljenosti od obale, na dubini od 22 metra te na 97 metara udaljenosti od obale, na dubini od 17 metara, što dokazuje da su otac i kći bili daleko izvan zone glisiranja. Također, utvrđeno je i da je koncesionar plovni put za glisere označio bovama samo u potezu od 40 metara od obale, iako je bio dužan to napraviti, u obliku lijevka, u dužini od 150 metara. Nije bilo ni oznake da je kupanje zabranjeno, već se, štoviše, na ulazu u luku nalazi tabla za dozvoljeno kupanje. Utvrđeno je i da je gliser tvrtke za vodene sportove, koji je sudjelovao u nesreći, zadnji tehnički pregled prošao 2017. godine, dakle dvije godine prije tragičnog događaja. Zanimljivo je da je vlasnik isti taj gliser na tehnički pregled odveo 25. srpnja, dakle dan nakon nesreće, što pokazuje da plovilo koje je izazvalo nesreću uopće nije bilo izuzeto kao dokaz odmah nakon što se tragedija dogodila. Svemu tome treba pridodati činjenicu da su policijski ronioci izašli u pretragu terena tek 1. kolovoza, dakle tjedan dana nakon nesreće, i to nakon što su se mediji raspisali o ovom slučaju. Mladić iz Zadra koji je gliserom upravljao nakon same nesreće nije bio priveden na policiju niti pritvoren, već je samo dao izjavu u lučkoj kapetaniji, podsjeća Jutarnji.

Svi ti detalji dijelovi su slagalice koju sada, kroz istragu, pokušava sastaviti Županijsko državno odvjetništvo. Odvjetnik Primorac kazao nam je da, s obzirom na to da je istraga u tijeku, ne može iznositi nikakve pojedinosti, ali očekuje skoro okončanje istrage i donošenje meritorne odluke od strane ŽDO-a u Rijeci.

– Zahvalni smo našem odvjetniku koji cijelo ovo vrijeme gura slučaj – govori nam Dieter Heinz nakon davanja iskaza na DORH-u. Dieter odaje dojam izuzetno mirne, pristojne osobe i čini se da se trudi da razgovor niti u jednom trenutku ne ode u smjeru ogorčenosti, koju je teško uspijevao suzdržati lani, nakon same nesreće. Tada ga je najviše pogodilo to što je policija objavila da se nesreća dogodila 300 metara od obale, dakle u zoni u kojoj on i kći nisu smjeli biti, čime je implicirano da su napravili nešto krivo. Dieter je želio da se čuje njegov glas, da objasni da su Verena i on postupali po pravilima, poštujući sve sigurnosne propise, uključujući veliku ronilačku bovu koja je bila jasno vidljiva.

Na pitanje je li mu ovo prvi dolazak u Hrvatsku nakon nesreće, Dieter odgovara potvrdno. Sa suprugom je došao dati iskaz na DORH, nakon čega su se spremali otići u Malinsku, na mjesto na kojem je Verena izgubila život.

– Idemo joj odati počast, ostaviti cvijeće – kaže nam Gertraud Heinz.

– Nemojte mi zamjeriti, ali nakon ovoga što mi se dogodilo nemam nikakvu želju dolaziti u Hrvatsku ikada više. Hrvatsku sam jako volio, ovdje sam još od ’82. do ’84. držao ronilački klub, ali sada mi je preteško dolaziti. Znate, ljubav prema nekoj zemlji izgubi se nakon ovakvog događaja – govori, zvučeći kao da se pomalo ispričava.
Veli da im nije nikakva želja da mladić koji je upravljao gliserom završi u zatvoru, nego samo želi da slučaj ne bude zaboravljen.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Otac mlade Austrijanke koju je ubio gliser: “Hrvatsko zdravstvo je kao u zemljama trećeg svijeta”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.