2 min. čitanja

Tvrtka čijim je gliserom ubijena mlada Austrijanka obitelji mora platiti golemu odštetu

Tvrtka čijim je gliserom ubijena mlada Austrijanka obitelji mora platiti golemu odštetu
Foto: Pixabay / Facebook

Uskoro će biti četiri godine od pomorske nesreće kod otoka Krka u kojoj je poginula austrijska studentica Verena Heinz (20), a sada je donesena nepravomoćna presuda vezana za slučaj.

Njezina je obitelj shrvana, a suđenje 29-godišnjem Dini Dokozi- Nikpalju, optuženom da je kobnog srpanjskog dana neoprezno upravljajući gliserom izazvao tragediju, još nije okončano, piše Telegram.

Dok se čeka odluka suda o tome hoće li vozač glisera morati u zatvor zbog tragedije za koju je optužen, prije nekoliko dana donesena je nepravomoćna presuda prema kojoj će tvrtka Oto-Nautika, koja je vlasnik glisera, i za koju je Dokoza-Nikpalj radio, obitelji stradale djevojke platiti golemu odštetu.

Riječ je o nešto više od 200 tisuća eura koje će, u slučaju da presuda bude pravomoćna, tvrtka morati platiti obitelji preminule djevojke.

Odgovornost tvrtke u čijem je vlasništvu brodica propisuje Pomorski zakonik, a Trgovački sud u Rijeci, zaključio je da je tvrtka doista odgovorna za Vereninu smrt.

Vozač glisera nije usporio

Prema nepravomoćnoj presudi u koju je Telegram dobio uvid, vozač glisera nije usporio vožnju iako je ušao u zonu u kojoj su se nalazili kupači. U jednom trenutku elisa njegovog glisera zahvatila je Verenu, koja je pred Malinskom ronila u društvu oca. Zadobila je po život opasne ozljede od kojih je par sati kasnije preminula u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci. Slučaj su od početka pratile brojne kontroverze.

Obitelj i prijatelji stradale djevojke imali su niz zamjerki – od sporosti spašavanja do stanja u riječkoj bolnici, te sumnji u zataškavanje odgovornosti. U više navrata Verenin otac Dieter Heinz javno je ukazivao na niz propusta u istrazi. Optužnica je na kraju ipak podignuta, a sada stiže i prva nepravomoćna presuda protiv vlasnika glisera. Postupak protiv upravitelja gliserom je razdvojen.

Golema odšteta obitelji

Dieteru Heinzu nepravomoćno je dosuđeno 660 tisuća kuna, odnosno 87.597,05 eura odštete. Majka stradale djevojke dobit će, ako ova presuda postane pravomoćna, 440 tisuća kuna, odnosno 53.089,12 eura. Braća i sestra nesretne 20-godišnjakinje prema ovoj presudi dobit će po 14.931,32 eura, odnosno 112.500 kuna odštete.

Ništa doduše ovoj austrijskoj obitelji neće vratiti kćer i sestru, djevojku koja je, kako je rekao njezin otac nakon tragedije, naučila roniti prije nego hodati. Cijela obitelj bavila se istraživanjem morskih dubina, a Dieter Heinz je od trenutka nesreće tvrdio kako mu je glavni cilj podići svijest o opasnostima na moru, da se nikome više ne dogodi ovakva strahota. Nekoliko puta vraćao se na Krk gledajući mjesto tragedije i pitajući se jesu li on i Verena negdje pogriješili. Svaki put, tvrdi, zaključio bi da je pogriješio upravo upravitelj glisera.

Zanemario pravila sigurne plovidbe?

Odgovornost tvrtke je utvrđena budući da je u nesreći sudjelovao njezin gliser. Izvjesno je da je do tragedije došlo jer vozač nije usporio vožnju prema pomorskim pravilima, te nije uspio na vrijeme uočiti Verenu i njezinog oca koji su ronili označeni crvenom plutačom. Kretali su se prema obali gdje je bilo još puno ljudi. U idućem trenutku gliser je naletio na djevojku nanijevši joj smrtonosne ozljede.

Naknadno je obitelj doznala i da gliser nije imao plovidbenu dozvolu jer na njemu nije bio obavljen redoviti godišnji pregled. Dozvola je istekla godinu ranije, a tek dan nakon nesreće ponovno je poslan na servis. U trenutku udesa nije ni smio biti u pomorskom prometu.

Ana Raić Knežević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.