4 min. čitanja

Oštra reakcija iz Brodosplita: “Golden Horizon nastavlja plovidbu bez ikakvih opterećenja”

Oštra reakcija iz Brodosplita: “Golden Horizon nastavlja plovidbu bez ikakvih opterećenja”
Foto: Brodosplit

SPLIT – Iz Brodosplita je uslijedila oštra reakcija nakon jučer objavljenog članka u Slobodnoj Dalmaciji o zadržavanju jedrenjaka Golden Horizon, od strane engleskih vlasti zbog navodno milijunskih potraživanja. Ovakve napise nazivaju redikuloznima, te tvrde da se zauzima isključivo strana njihova bivšeg poslovnog partnera pomažući mu u namjeri da financijski baci Brodosplit na koljena. Iz splitskog škvera kažu da brod više nema nikakvu hipotetku i može slobodno ploviti, a protiv odgovornih osoba u Star Clippersu zbog prevare i nepoštivanja odluka suda u Francuskoj, pokrenuta je, kažu, i kaznena prijava.

Reakciju iz Brodosplita prenosimo u cijelosti:

Nakon jučerašnje senzacionalističke, nepotpune i pristrane objave jednog medija o zadržavanju Golden Horizona  svjesni da objektivna stručna i opća javnost očekuje našu reakciju – šaljemo vam naše očitovanje:

Na početku je važno napomenuti da o objektivnosti medija koji je jučer objavio tu vijest najbolje govori činjenica da je sada i najneupućenijem objektivnom promatraču jasno kako se taj medij od ožujka 2021. otvoren stavio na stranu našeg bivšeg poslovnog partnera pomažući mu u namjeri da financijski baci Brodosplit na koljena. Jedan od takvih pokušaja je i današnji redikulozni tekst, od kojega je samo redikuloznija činjenica da je objavljen i na naslovnici, u kojemu se Brodosplit pokušava teretiti za nepostojeće obveze. Naš bivši partner koristio je sva raspoloživa (pa i slobodna) sredstva kako bi nas doveo u situaciju da smo prisiljeni njemu isporučiti brod – ali prema njegovim uvjetima. Nije uspio, a i arbitraža je odbila taj njegov zahtjev. Da apsurd bude veći, preko tog istog medija koji mu se stavio na raspolaganje, naš bivši poslovni partner pokušao je u javnosti stvoriti dojam da je pobijedio na arbitraži – istoj onoj koja je odbila njegov zahtjev da mu se isporuči jedrenjak.

A činjenica da je novinar dobio informaciju o zaustavljanju broda prije nego mi, govori dovoljno samo za sebe i prepuštamo javnosti da sami donesu zaključak. Mi smo se jučer šalili da je očito u istoj WhatsApp grupi s timom Star Clippersa.

Poruka koju nam preko spomenutog medija šalju njihovi predstavnici kojom nam savjetuju da podmirimo dug poslije čega će brod biti odmah oslobođen je licemjerna i neprofesionalna.

Jer i oni koji su je uputili, kao i oni koji su je prenijeli znaju da je tvrdnja kako je Brodosplit odbio dobrovoljno ispuniti svoje financijske obveze – čista laž – jer Brodosplit ne samo da nikada nije osporavao nego je još u srpnju 2019. prvi put ponudio plaćanje za takozvani “buyers supply” Star Clippersu za isporučeno s njihove strane jedrilje i jarbole – međutim oni su to kao i više puta kasnije odbili, o čemu postoji vjerodostojna dokumentacija (u prilogu). Ucjenjivali su nas i tražili znatno više od iznosa vrijednosti isporučene opreme, znatno više od iznosa hipoteke, ali i znatno više nego što je arbitraža utvrdila da ta njihova isporuka vrijedi.

A to su sve radili kako ne bi nakon plaćanja skinuli hipoteku – da bi jednom mogli napraviti ovo što su jučer napravili arestirati brod. Potpuno neosnovano i zločesto mogli bi reći piratski.

Međutim, bez obzira na poteškoće, važno je da od danas Golden Horizon, najveći i najluksuzniji jedrenjak s križnim jedrima na svijetu, nakon više od dvije godine ucjenjivanja i pritisaka od strane bivšeg naručitelja više nema nikakvu hipoteku, potpuno je čist – i može potpuno slobodno operirati svim morima Svijeta.

Naime i početkom srpnja vlasnik broda Golden Horizon nudio je Star Clippersu isplatu njegove tražbine prema Brodosplitu koja je bila osigurana hipotekom na tom brodu, uz uvjet propisan hrvatskim zakonom, da Star Clippers dopusti brisanje hipoteke na tom brodu u zamjenu za plaćanje. Kao što je tu isplatu u više navrata počevši u 2019. godine nudio Star Clippersu i sam Brodosplit, ali je ovaj to odbijao.

Dana 8.7.2021. vlasnik Golden Horizona tražio je osnivanje sudskog pologa za tražbinu osiguranu hipotekom na brodu u korist Star Clippersa, pošto je Star Clippers odbijao brisati hipoteku u zamjenu za uplatu. Otvaranje sudskog pologa sud je i dopustio dana 14.7. Uplata na sudski depozit upravo se spremala, kad je Star Clippers, u očitoj namjeri da našteti vlasniku Golden Horizona i Brodosplita, zaustavio brod u Engleskoj. To je zaustavljanje bilo potpuno nepotrebno i učinjeno u zloj vjeri, jer je plaćanje bilo ponuđeno dobrovoljno, što dokazuje i otvaranje sudskog depozita.

Ovo je bio samo nastavak (ali zadnji) Star Clippersovog pritiska na Brodosplit i pokušaja širenja negativne marketinške slike o Golden Horizonu. Važno je napomenuti da je dosadašnjem sporu s Brodosplitom Star Clippers je blokirao operiranje broda skoro 2 godine te je vlasnik broda Golden Horizona pokrenuo sudske postupke za naknadu štete i na tragu toga je sud u Nizozemskoj donio odluku o blokadi računa Star Clippersa u visini 23 mil EUR. Protiv Star Clippersa vlasnik broda vodi parnicu za naknadu štete na Bahamima. Također je pokrenut postupak za kazneni progon odgovornih osoba u Star Clippersu zbog prevare i nepoštivanja odluka suda u Francuskoj, poručuju iz Brodosplita

Foto: Screenshot / Brodosplit

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanske vlasti zbog milijunskih potraživanja zaustavile Brodosplitov jedrenjak “Golden Horizon”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.