2 min. čitanja

Ostaci Šibenkinog ribogojilišta leže u moru kod Zatona: “Postoje elementi kaznenog djela!”

Ostaci Šibenkinog ribogojilišta leže u moru kod Zatona: “Postoje elementi kaznenog djela!”
Foto: Valerio Baranović/ ŠibenikIN

ZATON – Brojni aktivisti i ljubitelji prirode odradili su jučer lavovski posao sanacije nereda koji su iza sebe ostavili nesavjesni građani. Umjesto u ljenčarenju, nedjelju su proveli u akciji čišćenja podmorja i plaže u Zatonu.

– Kad smo zaronili stvarno smo imali što i vidjeti. Ja još ne mogu doći sebi da to leži na dnu mora, to je horor, to je dolje groblje i više nema nikakvog života. Toliko smo toga u nedjelju izvadili, ali te konstrukcije jednostavno nismo mogli iščupati, za to nam je trebao brod. Uspjeli smo iščupati jedan dio mreža i plastike, ali toga toliko ima da bi se morali vratiti. Nije mi jasno da je netko znao za to i svjesno ostavio i praktički uništio cijelo podmorje. Netko mora snositi odgovornost, mora ići kaznena prijava i sanacija ovog područja pod hitno – kazao je za ŠibenikIN aktivist Goran Šimić iz Powerlifting kluba ‘Šibenik.

Foto: Valerio Baranović/ ŠibenikIN

Glasnogovornik šibenske policije Šime Pavić kazao je da u navedenom slučaju ima osnove za kaznenu prijavu.

– Svakako se može podnijeti kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja za onečišćenje okoliša, po članku 196. Kaznenog zakona, a za sada za ovaj slučaj nemamo nikakvu prijavu – potvrdio je Pavić.

Predsjednik Mjesnog odbora Zaton Boris Dukić je kazao da je više puta upozoravao na probleme podmorja u Zatonu.

– Tamo je nekad bilo Šibenkino ribogojilište, ako pričamo konkretno o poziciji na kojoj se čistilo u nedjelju i znamo mi da je to kontaminirano pustim mrežama, plastikom i čime sve ne te smo upozoravali Grad i Županiju na ovaj i slične probleme, ali je uvijek to bilo prebacivanje loptice dalje. Izdavatelj koncesije, dakle Županija bi morala znati kome je i kada izdala koncesiju i kontrolirati što se na tim područjima događa i utječe li to na morsko dno, ali oni ne trzaju na te stvari – kazao je Dukić.

Od Lidije Bralić, pročelnice Upravnog odjela za pomorstvo Šibensko-kninske županije, stiže sljedeći odgovor:

– Ako je stari otpad, to bi išlo u nadležnost Grada Šibenika, to spada u održavanje pomorskog dobra u općoj upotrebi. Važno je da se to ukloni, a u smislu inspekcijskog nadzora tu je Lučka kapetanija.

Akciju je organizirala Kulturno-ekološka udruga ‘Caretta Caretta’, Powerlifting klub ‘Šibenik’ i Ronalački klub “Roniti se mora Šibenik”

Inače, sutra se obilježava se Međunarodni dan voda, a u Zatonu su ga odlučili proslaviti dva dana ranije i to ovom hvalevrijednom ekološkom akcijom.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.