3 min. čitanja

Ostaci brodoloma iz 4. st. prije Krista dostupni javnosti

Ostaci brodoloma iz 4. st. prije Krista dostupni javnosti
Foto: HRT / Screenshot

ŠIBENIK/ŽIRJE - Dosad su vrijedne ostatke antičkog brodoloma iz četvrtog stoljeća prije Krista, kod otoka Žirja, mogli vidjeti samo rijetki zaljubljenici u modre dubine. Riječ je o najvrednijem lokalitetu iz toga vremena, sada dostupnom i očima javnosti, zahvaljujući izložbi: Kud plovi ovaj brod?

Mjesto potonuća otkrili su zaljubljenici u podmorsku baštinu. Slučajno dobivenu informaciju provjerili su u modrome prostranstvu - u prosincu 2015.

- Bavili smo se ovim nalazom nekakvih šest mjeseci, a našli smo ga na kraju u jednoj minuti ronjenja. Sam skok, pogled, stijena - sve je odgovaralo priči koja nam se slagala - rekao je za HRT suradnik Morskog HR Vedran Dorušić, ronilac i istraživač podmorja.

Vedran Dorušić - Foto: HRT / Screenshot

O bogatoj riznici u podmorju Žirja odmah je obavijestio struku.

- Došli smo na lokalitet, zahvaljujući Stipici Birinu iz Vodica, koji nas je vozio svojim brodom, uskočili u more i otkrili neopljačkano nalazište. Uvijek je uzbudljivo otkriti nešto takvo, a naročito ako pripada četvrtom stoljeću prije Krista - rekla je Irena Radić Rossi, voditeljica istraživanja, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Iskusnoj je podvodnoj arheologinji kazaljku na vremeplovu "namjestio" već prvi pogled na razasut, ali izvrsno očuvan teret broda.

- Nije riječ o grčko-italskim amforama, koje se relativno često pronalaze u Jadranskom podmorju, nego o drugom tipu - o korintskim B-amforama, koje pripadaju četvrtom stoljeću prije Krista - rekla je Irena radić Rossi.

Mali je trgovački brod, uz amfore, prevozio i keramičko posuđe.

- To su mali vrčići ukrašeni s Heraklovim čvorom na ručki. Osim toga, na brodu je bio i čitav repertoar posuđa iz brodske kuhinje, tako da smo puno saznali o životu pomoraca toga doba, dodala je.

Sustavno arheološko istraživanje lokaliteta pokrenuto je zahvaljujući privatnoj donaciji iz Slovenije. A nakon prvih naznaka o pljačkanju vrijednih nalaza, dovršeno je dokumentiranjem i vađenjem svih predmeta iz podmorja koji su zatim obrađeni na Odsjeku za restauraciju i konzervaciju splitskog Sveučilišta.

KUD PLOVI OVAJ BROD? Izložba o brodolomu starom 2400 godina kod Žirja
ŽIRJE/ŠIBENIK - Brodolom iz 4. st. pr. Kr. u podmorju otoka Žirja, predstavlja rezultate arheoloških istraživanja odlično očuvanog tereta prije 2400 godine potonulog broda. Na morskom dnu pronađen je teret manjeg trgovačkog broda, koji se sastojao od amfora i keramičkog posuđa, a pronađeni su i ker…

- Jako smo ponosni što je ovo rad naših studenata, odnosno ovaj materijal služio je za edukaciju najmlađih snaga konzervacije i restauracije, čega oni de facto nisu svjesni da su zapravo radili na materijalu koji ima neprocjenjivu i povijesnu vrijednost, rekla je Miona Miliša, dekanica Umjetničke akademije u Splitu.

Na izložbi su predstavljene sve faze njihova rada.

Mikrostrukturalne i kemijske analize nalaza provođene na sveučilištima u Velikoj Britaniji i SAD-u omogućile su slaganje mozaika informacija.

- Dio amfora je proizveden u radionicama u Korintu, na Peloponezu, a dio je napravljen na Krfu, odnosno u Korkyri, grčkoj koloniji, rekla je Maja Miše, arheologinja, University College London.

U dvije amfore pronađena je i sirova glina.

- Dokaz da amfore nisu samo služile za prijenos prehrambenih artikala, nego i građevinskog materijala. U ovom slučaju vjerojatno gline za proizvodnju keramičkih posuda, istaknula je Miše.

Kako je brod potonuo? Je li se prevrnuo u oluji - može se samo nagađati.

Njegovi ostaci nisu pronađeni. Stručnjaci pretpostavljaju da je teret ukrcan na Hvaru - tadašnjoj grčkoj koloniji Faros. I brod je zaplovio prema sjeveru.

Putujuću izložbu na 40 je dana udomio muzej kojemu građa prema lokaciji otkrića i pripada.

Željko Krnčević - Foto: HRT / Screenshot

- Vratio se u svoju, nazovimo to, matičnu luku. Jer, upravo na šibenskom području je na neki način potekla podmorska arheologija krajem 60-ih godina, zahvaljujući kolegama Zlatku Gunjači, Zdenku Brusiću i Daliboru Martinoviću - rekao je također suradnik Morskog HR i ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Željko Krnčević.

Kud plovi ovaj brod? - provjerite u Muzeju grada Šibenika do 15. lipnja.

Hrvoje Gunjača, I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.