2 min. čitanja

Oporukom udovice velikog pomorca, Dubrovnik je dobio pomorsku akademiju koju su mogle pohađati i žene

Oporukom udovice velikog pomorca, Dubrovnik je dobio pomorsku akademiju koju su mogle pohađati i žene
Foto: Nikša Raspopović, Povijest Zaklade Ivo Račić

“Povijest Zaklade Pomorsko trgovačke akademije “Ivo Račić” u Dubrovniku” naslov je knjige Nikše Raspopovića koja je u četvrtak predstavljena u Studentskom centru u Dubrovniku.

Riječ je o dopunjenom izdanju knjige o Zakladi, koja je u samom temelju suvremenog dubrovačkog brodarstva, piše DubrovnikNET.

- Knjiga je dokument vremena, ali i uspomena na jednu izuzetnu ženu koja je, pretrpjevši veliku obiteljsku tragediju i nastojeći ispuniti želju pokojnog supruga, sve ono što su njen suprug kap. Ivo Račić i ona stvarali desetljećima, ostavila za dobrobit svoga naroda - stoji u opisu izdanja.

Ivo Račić, brodovlasnik i pomorac iz Plata osnovao je 1909. u Trstu parobrodarsko društvo Slobodna plovidba Ivo Račić, koje je uoči I. svjetskog rata posjedovalo deset prekooceanskih brodova. Nakon njegove smrti, sljednik toga društva postala je 1924. Atlantska plovidba Ivo Račić iz Splita, koja se 1929. s parobrodarskim poduzećem Jugoslavensko-amerikanskom plovidbom združila u Jugoslavenski Lloyd, vodeće parobrodarsko društvo Kraljevine Jugoslavije.

Veliki poslovni uspjeh popratila je nažalost i velika obiteljska tragedija. Račić umire, a gotovo cijelo njegovo bogatstvo nasljeđuje njegova udovica Marija Račić.

U knjizi je autor Nikša Raspopović, među ostalim, dao i pregled njezine oporuke u kojoj je posebno mjesto zauzela pomorska akademija, prethodnica današnje dubrovačke pomorske škole, ali i Zaklada s imenom Ive Račića, koja i danas 104. godine kasnije daje stipendije učenicima pomorske škole.

Pored odredbe da baštinik od imovine sagradi grob s kapelom na groblju u Cavtatu u kojem će počivati njen muž, djeca i ona, Marija udova Račić određuje općim baštinikom: “… POMORSKO TRGOVAČKU AKADEMIJU KOJA ĆE SE USTANOVITI U DUBROVNIKU, I NOSITI ĆE IME MOGA MUŽA, IVA RAČIĆA, NA NJEGOVU USPOMENU“.

Akademiju će moći pohađati i žensko. U pogledu akademije njene ustanove, njenog statuta, početka djelovanja, financiranja, programa i mjesta na komu će biti smještena, čuti će se mišljenje strukovnjaka, a odlučan će biti o svemu izrijek moga oporučnog izvršitelja i administratora i što on odredi. Želim da se akademija smjesti u mojoj kući na Pločama. Ako bi radi prilika moja ustanova, kako je sada zamišljam trebala preinaku, izvršit će se prema izrijeku moga oporučnog izvršitelja i administratora, komu su najbolje poznate moje misli i želje i svrha za koju sve činim...

Škola je izgrađena tek 1954. godine i pored zaključka Upravnog odbora, tih godina nikada joj nije dano ime pok. kap. Iva Račića. Iako je odredba u oporuci Marije Račić izričita, nije škola nikada izgrađena na Pločama nego na Pilama.

Knjigu možete online pročitati OVDJE.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.