2 min. čitanja

OPORAVAK ŠKAMPA U JADRANU Sve ih je više, ali cijene neće padati jer je potražnja velika

OPORAVAK ŠKAMPA U JADRANU Sve ih je više, ali cijene neće padati jer je potražnja velika
Foto: Moreno Tenčić / Hrvatski kočari / Facebook

Škampi se oporavljaju; dobro se love i velikih su dimenzija. Ovo je sve češća vijest koju slušamo iz usta ribara diljem Jadrana, a posebno se odnosi na lovišta koja su jedno vrijeme s razlogom bila pod embargom. Radi li se o privremenoj situaciji ili ljubitelji ove vrhunske morske delicije mogu odahnuti na dulje vrijeme, razgovarali smo sa stručnjakom i našim kolumnistom, Petrom baranovićem.

Photo: Petar Baranović

Veseli nas kad možemo pisati o dobrim vijestima s Jadrana, a oporavak neke od jadranskih vrsta, svakako je izuzetna vijest. Potvrdio nam je to i profesionalni ribar Petar Baranović koji je, dok nam se javlja, i sad na putu prema svojoj pošti za ribolov.

Tri ključna lovišta za škamp

– Škampi se u Jadranu love u kanalskim vodama sjevernog Jadrana (Velebitski kanal, Kvarner i Kvarnerić) gdje škamp pretežno love vršari, Jabučkoj kotlini gdje radim i ja i na Južnom Jadranu (Palagruža i slaz južnoj jadrana tzv. kosa prema dubini).

Količine koje su se zadnjih 10 godina lovile bile su znatno manje nego kad sam počinjao raditi. Opadanje količine škampa u Jadranu isprovociralo je vrlo strog režim zabrane izlova. Formirale su se zone gdje se ne smije ribariti – oko Jabuke, Sveca i Blitvenice – priča Baranović.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2374622825959325&set=pcb.2640996165931733&type=3&theater&ifg=1

Što je prethodilo oporavku?

– Po mom osobnom mišljenju najviše je tome pridonijela „no take“ zona, koja je formirana s Talijanima u akvatoriju Jabučke kotline, ali u dijelu tzv. međunarodnih voda (naš ZERP i potencijalno njihov gospodarski pojas kad bi ga oni proglasili) – u tom mrijestilištu i rastilištu škampa uspostavljena je zabrana ribolova.

Prema prvim nalazima struke, znanosti i našim opažanjima, to počinje davati neke rezultate, s tim da mislim kako smo još daleko od potpunog oporavka škampa jer ne isključujem mogućnost da na njegovu populaciju utječu i klimatske promjene.

Obzirom da je škamp borealna vrsta koja voli hladnije more i nema veliku fleksibilnost na promjene temperature, moguće je da je povećanje prosječne temperature u pridnednom sloju negativno utjecalo na populaciju škampi u Jadranu – pojašnjava.

Hoće li biti korekcije cijena na tržištu?

– Veliki škampi su ulovljeni u vršama, vršarski škamp je bio rjeđi ali jako krupan oduvijek. Opao je broj onih koji love, opada ribolovni napor.

Ne vjerujem da će padati cijene, jer se cijena škampa i kočarske ribe nije bitno mijenjala zadnjih 15 godina, a sve poskupljuje. Riba ima tu cijenu, pogotovo u veletrgovini, čak su neke cijene pale u odnosu ma zadnje godine i to drastično, a operativni troškovi rastu. Potražnja škampa je velika jer je esktra roba, još uvijek nije došlo do takvih količina koje bi po zakonu ponude i potražnje spustile cijene.

Postoji mogućnost da neki škampi koji se prodaju na tržištu ne moraju biti uvjetno iz Jadrana, jer transport u trgovini ribom je toliko evoluirao da je ne samo škampe, nego i neke druge vrste oborite ribe, moguće lako transporitrati svježe. Tako će neki primjerci koje negdje vidite svježe u prodaji, biti ulovljene u morima oko Danske, Škotske ili Švedske primjerice – kaže Baranović i zaključuje da ovaj oporavak škampi u svakom slučaju ohrabruje.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.