4 min. čitanja

Općina Pašman uklanja ilegalni mul na "otoku-srcu", načelnik rekao da je reagirao odmah, no otkrivamo da ne govori istinu!

Općina Pašman uklanja ilegalni mul na "otoku-srcu", načelnik rekao da je reagirao odmah, no otkrivamo da ne govori istinu!
Foto: Općina Pašman / Otok Pašman

Nakon što je Morski HR objavio fotografije devastacije obale najpoznatijeg hrvatskog otoka u obliku srca, Galešnjaka, koji spada pod Općinu Pašman, prvi put je primjenjen novi, rigorozan Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama u Zadarskoj županiji, pri sanaciji devastiranog područja. Nakon naše objave i prijave nadležnima, uključujući i Općinu Pašman, koja je devastirano dužna vratiti u prethodno stanje i pronaći počinitelja, čini se da su napokon postupili po Zakonu.

Podsjetimo, prema novom Zakonu o pomorskom dobru, ako se počinitelj za kojim se traga ne otkrije, trošak uklanjanja ovakvih i sličnih gradnji snosi općina koja je dužna osigurati službu pomorskih redara.

Načelnik objavio da je reagirao odmah, no to nije istina!

Općina Pašman je naručila uklanjanje bespravne građevine tako da je ona sad već uklonjena s navedene lokacije što je dokumentirano fotografijama na stranicama Općine.

Načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić za stranicu Otok Pašman je rekao kako se bespravna gradnja neće tolerirati na području općine.

– Općina Pašman u suradnji s ostalim nadležnim ustanovama u ovom je slučaju odmah po dojavi brzo reagirala na način da je o svom trošku angažirala izvođača radova te kompletno uklonila započetu bespravnu gradnju. Stupanjem na snagu novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama postrožuju se propisi o zaštiti pomorskog dobra te ako se počinitelj pronađe, tražit će se nadoknada troškova uklanjanja bespravne građevine. Smatram da je ovakvo ponašanje pojedinaca neprihvatljivo i nadam da se u budućnosti neće ponavljati - komentirao je ovaj slučaj načelnik Ćosić. Spominje još i da je reagirao "nakon prijave bespravne gradnje mola na otoku Galešnjaku od strane Udruge Eko-Zadar", no ništa od toga nije u potpunosti točno.

Podsjetimo, HDZ-ov načelnik općine Pašman,  Krešimir Ćosić, kako smo prethodno pisali, nije uopće bio upoznat sa stanjem na terenu, kao ni svojim ovlastima, no općinari su se morali pribrati jer su 5. travnja od Lučke kapetanije Zadar dobili rješenje kojim je naloženo Općini Pašman da u roku od 30 dana iz morskog akvatorija ukloni započetu protupravnu predmetnu građevinu.

Dakle, niti su reagirali odmah, niti po prijavi nekakve Udruge, već isključivo naredbom Lučke kapetanije, i to tek kad je o tome prvi pisao i sve prijavio Morski HR, što je, uostalom, u razgovoru s našim portalom priznao i sam načelnik!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Općina Pašman mora ukloniti temelje ilegalnog mula na otočiću Galešnjak, a krim policija traži počinitelja!
Galešnjak je otočić, medijski poznat zbog svog oblika srca kao “otok ljubavi”, koji se posljednjih mjesec dana spominje po bespravnoj gradnji na pomorskom dobru i to zahvaljujući Morskom HR koji je sve otkrio. Divljanje na pomorskom dobru nije nepoznata pojava, ali ovo je prvi slučaj u Zadarskoj županiji na kojem
Ministarstvo mora: “Ne nađe li se počinitelj, sanaciju štete u moru kod Galešnjaka platit će općina!” - Načelnik: “Potrudit ćemo se pronaći tko je kriv!”
TURANJ/PAŠMAN - Divljački pokušaj betoniranja mora na jednom od najprepoznatljivijih jadranskih otoka u obliku srca, Galešnjaku, dobio je i svoj službeni epilog. Nakon što je priču o ovome objavio Morski HR, zadarska Lučka kapetanija zatekla je upravo ono o čemu smo pisali: - Nadležna Lučka kapetanija obavila je inspekcijski
DEVASTACIJA SVJETSKI POZNATOG OTOKA Netko kreće s ilegalnom gradnjom pristaništa!
U krstarenju Pašmanskim kanalom oko otočića Galešnjaka (poznati otok u obliku srca) u Pašmanskom kanalu nautičari su ovih dana primjetili početke vjerojatne bespravne gradnje pristaništa na istočnoj obali ovog otoka. - Riječ je o poziciji gdje ljeti sidri najviše nautičara i obala je potpuno divlja i prekrasna. Međutim,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.