5 min. čitanja

Ministarstvo mora: "Ne nađe li se počinitelj, sanaciju štete u moru kod Galešnjaka platit će općina!" - Načelnik: "Potrudit ćemo se pronaći tko je kriv!"

Ministarstvo mora: "Ne nađe li se počinitelj, sanaciju štete u moru kod Galešnjaka platit će općina!" - Načelnik: "Potrudit ćemo se pronaći tko je kriv!"
Foto: Čitatelj / Depositphotos

TURANJ/PAŠMAN - Divljački pokušaj betoniranja mora na jednom od najprepoznatljivijih jadranskih otoka u obliku srca, Galešnjaku, dobio je i svoj službeni epilog.

Nakon što je priču o ovome objavio Morski HR, zadarska Lučka kapetanija zatekla je upravo ono o čemu smo pisali:

- Nadležna Lučka kapetanija obavila je inspekcijski nadzor pomorskog dobra na otoku Galešnjaku u Pašmanskom kanalu.

Nadzor je obavljen na jugoistočnom dijelu otoka gdje je utvrđeno da se u moru nalaze vreće koje su napunjene materijalom, kao i da na jednom dijelu iz vreća koje su postavljene u more, vire metalne šipke.

U trenutku nadzora na predmetnoj lokaciji nije nitko zatečen i ne izvode se radovi. S obzirom na navedeno pokušat će se utvrditi počinitelj, a ukoliko se isti ne uspije utvrditi, donijet će se Rješenje prema kojem će postupati jedinica lokalne samouprave - službeni je odgovor kojeg smo dobili iz Ministarstva mora, prometa i infratsukture.

Otočić Galešnjak inače pripada Općini Pašman. Prema novom Zakonu o pomorskom dobru, ako se počinitelj za kojim se traga ne otkrije, trošak uklanjanja ovakvih i sličnih gradnji snosi općina koja je dužna osigurati službu pomorskih redara.

Načelnik: "Nemamo mi plovilo da sve kontroliramo"

Načelnik općine Pašman, HDZ-ov Krešimir Ćosić potvrdio je da je isto kao i mi dobio poruku zabrinutog građanina.

- E sad ćemo vidjeti hoće li se uhvatiti počinitelj, ili će kapetanija naložiti općini da to vrati u prvobitno stanje - kaže nam Ćosić.

Do sad smo već pisali o devastaciji o Bisagi Maloj, gdje je devastacija i od nadležnih organa potvrđena. Čak smo i vas zvali u općini. Je li bilo ikakvih postupanja s vaše strane, vezano za ovaj otok, gdje je devastacija potpuna?

- Nije, niti je to bilo na mojoj ingerenciji, već je to pod kapetanijom - smatra načelnik Pašmana.

Ali novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama na snazi je već osam mjeseci, točnije od 29. srpnja 2023. godine.

- Što nije kuća legalizirana koja je tamo na otoku? Nemam pojma... ili je bio pokušaj legalizacije? Nisam upućen - čini se nevješt načelnik općine.

Idu li vaši komunalni redari na teren i nadzirete li vi uopće područje kojim upravljate?

- Ne idu, jer nemamo plovilo i naš nadzor je tu jako otežan - odgovara.

S obzirom na vaše sadašnje spoznaje o devastaciji, koje vam opet Morski HR dostavlja, hoćete li nešto napraviti po ovom pitanju ili ćete svojim građanima priuštiti još štete? Podsjetimo općina iz proračuna mora plaćati sanaciju devastacija pomorskog dobra ukoliko se počinitelji ne pronađu.

- A vi smatrate da mi znamo tko je počinitelj?

Ukoliko ne znate tko je počinitelj, štetu ćete prema novom zakonu platiti i vi, odnosno solidarno svi mještani iz proračuna općine. Zato vas i pitam imate li plan za kontrolu pomorskog dobra kojim upravljate?

- Eto, to smo sve doznali sad od vas, kapetanija i inspekcije su bile na terenu i to će biti sanirano u startu. To nema dileme. Mi ćemo se potruditi da kapetanija nađe tko je to napravio i da preuzme trošak na sebe - ispričao je za Morski HR načelnik Pašmana, Krešimir Ćosić.

U slučaju ignoriranja zakona, općinama se može oduzeti nadzor nad pomorskim dobrom

Važno je za kraj spomenuti da Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama daje ovlasti Vladi Republike Hrvatske da u slučaju opetovanog kršenja ovoga Zakona ili u slučaju potrebe za posebnom zaštitom nekog dijela pomorskog dobra od davanja koncesije, građevinskih intervencija, devastacija i sl., može posebnom odlukom oduzeti pravo na upravljanje tim dijelom pomorskog dobra zakonom ovlaštenom upravitelju.

A prema članku 204. novčanom kaznom u iznosu od 1300,00 do 6000,00 eura kaznit će se za pomorski prekršaj izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave ako ne štiti pravo na opću upotrebu pomorskog dobra i ne poduzima sve radnje radi sprječavanja nezakonitog postupanja, samovlasnog zauzeća, devastacije pomorskog dobra i nezakonitog nasipavanja.

Drugim riječima, načelnici općina zbog svoje inertnosti ili bolje rečeno, nerada i skrivanja počinitelja zločina nad pomorskim dobrom, mogu i osobno biti kažnjeni, ali i čitava njihova općina. Tako se zakonski, može dogoditi da zbog takve gluposti izgube pravo upravljanja i davanja koncesija, pa seoski rođo dogodine ne može iznajmljivati suncobrane, dobiti terasu za kavu ili najam skutera.

Dok je na vrijeme, bilo bi stoga svima pametnije, da ne mudruju nego se jednostavno - drže zakona!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DEVASTACIJA SVJETSKI POZNATOG OTOKA Netko kreće s ilegalnom gradnjom pristaništa!
U krstarenju Pašmanskim kanalom oko otočića Galešnjaka (poznati otok u obliku srca) u Pašmanskom kanalu nautičari su ovih dana primjetili početke vjerojatne bespravne gradnje pristaništa na istočnoj obali ovog otoka. - Riječ je o poziciji gdje ljeti sidri najviše nautičara i obala je potpuno divlja i prekrasna. Međutim,
Na pomorskom dobru otoka čiji je vlasnik i pritvaran, osvanuo natips “Privatno i pod video-nadzorom” | | Morski HR
Dugo nismo pisali o Bisagi Maloj. To vam je onaj mali otočić u Pašmanskom kanalu, kod otoka Galešnjak (u svijetu poznatom kao otok u obliku srca). Nažalost, o Maloj Bisagi nije se imalo ništa dobro
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.