3 min. čitanja

Općina Murter – Kornati dobiva Društveni centar Jedro

Općina Murter – Kornati dobiva Društveni centar Jedro
Foto: Boris Kačan

MURTER – Ovu nedjelju službeno završava dvogodišnji projekt Jedro, čiji je cilj bio unaprijediti stručne i društveno-poduzetničke kapacitete lokalnih udruga, ojačati suradnju udruga i lokalne zajednice u korištenju i povećanju iskoristivosti javnih prostora za društveni život na lokalnoj razini te unaprijediti kapacitete udruga za lokalni razvoj vođen zajednicom.

Projekt je, kažu, bio više nego uspješan, a za vrijeme njegova trajanja renoviran je i opremljen prostor koji je velikodušno ustupila Općina Murter – Kornati kako bi lokalna zajednica dobila društveni centar otvoren svima. Na projektu je sudjelovalo 7 partnerskih organizacija – civilni i javni sektor, udruge, lokalna samouprava i sveučilište, odnosno udruge Argonauta, Latinsko idro, Ogranak Matice hrvatske u Murteru, KUU Zaokret, CEDRA Split, Općina Murter – Kornati te Sveučilište u Zadru. Uz navedene, na projektu su sudjelovale i dvije suradničke organizacije – Dramski amateri Murter i Karnevalska udruga Murterske poklade.

Foto: Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta”

Kroz projekt su za stalno zaposlene i 4 osobe pa su tri murterske udruge po prvi put dobile zaposlenice na puno radno vrijeme.

Osim partnera i suradnika projekta, prostor društvenog centra i coworking prostora Jedro koristile su i druge organizacije, jedna zaposlenica je educirana za voditelja, uspostavljen je online sistem rezervacija te je Coworking centar Jedro učlanjen u mrežu “Expats in Croatia”.

Kroz projekt Jedro pružena je i potpora organizaciji 5 lokalnih murterskih manifestacija – Murterskom piru, Danima latinskog idra, karnevalu Murterske bake, Noći Colentuma te Festivalu slobodne glazbe. Uz to, održano je i 12 predavanja, sastanaka i radionica osmišljavanja mogućnosti suradnje na boljem korištenju prostora u javnom vlasništvu na području Općine Murter-Kornati za prostore Colentum, Amphorarium, Kino sala Žut, DC Jedro, Sokolana i Raduč.

Sudionici na projektu imali su prilike educirati se i o društvenom poduzetništvu pa su tako izrađena 4 poslovna plana lokalnih udruga (Argonauta, LI, OMHM, Zaokret), izrađeno je 5 strateških dokumenata za participativno upravljanje javnim prostorima u Murteru te je izrađen Dokument plana rada i financiranja Društvenog centra Jedro za naredno razdoblje, nakon službenog kraja projekta.

O Društvenom centru Jedro

Sudionici projekta kreirali su godišnji program Društvenog centra Jedro koji se provodio cijelu prošlu godinu, a kroz koji se održalo prosječno 5 aktivnosti mjesečno tijekom 24 mjeseca. Aktivnosti su bile zaista raznovrsne – od izložbi, predavanja, radionica za odrasle i djecu, predstavljanja lokalnih umjetnika, tečajeva jezika, glumačkih proba, okruglih stolova do raznih druženja, na kojima je sudjelovalo oko 1200 sudionika, što je velika brojka s obzirom da Općina Murter – Kornati broji oko 2000 stanovnika.

Tijekom trajanja projekta, Društvenom centru Jedro se definirala i vizija koja glasi “aktivni višenamjenski javni prostor koji je žarište okupljanja, nadahnuća i suradnje pojedinaca, organizacija i zajednice na osmišljavanju i realizaciji društvenih, kulturnih, razvojnih i drugih inicijativa, aktivnosti, projekata i programa usmjerenih unapređenju kvalitete života stalnih, privremenih i povremenih stanovnika Murtera i njegovog okruženja”.

Misija Društvenog centra Jedro je služiti građanima, udrugama, obrazovnim i socijalnim ustanovama, javnoj upravi i gospodarstvu kao središte razmjene  informacija, znanja, ideja, iskustava i resursa usmjerenih unapređenju kvalitete života, rada i mogućnosti  poticajnog korištenja slobodnog vremena.

Stoga iako je projektu Jedro došao kraj, za Društveni centar Jedro prava avantura tek počinje.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.