2 min. čitanja

OPATIJCI: "Va vražju mater hote, ne damo naše grote"

OPATIJCI: "Va vražju mater hote, ne damo naše grote"
Foto: Grad Opatija

OPATIJA - Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo novim prijedlogom zakona o pomorskom dobru, na opatijskoj Slatini u subotu se, 28. siječnja, okupilo stotinjak građana s kreativno sročenim transparentima.

"Va vražju mater hote, ne damo naše grote!", "Bez ograde!", "Prste dalje od naših grota!", "Danas koncesija, sutra prodaja!", neki su od natpisa viđenim na subotnjim transparentima.

Skupu se odazvao i nekadašnji gradonačelnik Opatije Axel Luttenberger, sveučilišni profesor pomorskog prava i autor sveučilišnog udžbenika o pomorskom pravu.

Osim pjevača Dražena Turina Šajete, prisutnima su se obratili opatijski fotoreporteri Petar Kirschner, David Kurti i Nikola Turina. Prosvjedu su prisustvovali i opatijski Kukali, poznati po zimskom kupanju u moru., a nekoliko najhrabrijih skočilo je u more usprkos buri i niskim temperaturama.

- Na kupalištu Slatina održan je kvarnerski prosvjed protiv Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama uz poruku "Obala i more, 100 % slobodno, 100 % naše!". Prosvjed je organizirala Udruga Žmergo i njime se priključuje inicijativi "Javno je dobro" kako bi se poručilo da građani ne prihvaćaju zakon kojim se koncesijama ograničava slobodan pristup plažama i omogućava narušavanje obale, plaža i mora. Isto tako, Grad Opatija je stava da se plaže i pomorsko dobro treba urediti putem javnih investicija, zato bi novi Zakon trebao omogućiti gradovima koji imaju želju i financijske mogućnosti da u svoje plaže i obalni pojas ulažu bez nepotrebnih proceduralnih postupaka poput koncesije - poručuju iz Grada Opatije.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U Splitu prosvjed protiv novog Zakona o pomorskom dobru, a Maja Jurišić iz Pokreta otoka o prosvjednicima: “To je vrhunac lažnih poruka i manipulacija građana!”
U organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce danas je na splitskim Bačvicama održan prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru koji prosvjednici smatraju štetnim i pitaju se hoće li Bačvice ostati i dalje njihove. Okupilo se stotinjak građana protiv, kako kažu, štetnog prij…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.