2 min. čitanja

U Splitu prosvjed protiv novog Zakona o pomorskom dobru, a Maja Jurišić iz Pokreta otoka o prosvjednicima: "To je vrhunac lažnih poruka i manipulacija građana!"

U Splitu prosvjed protiv novog Zakona o pomorskom dobru, a Maja Jurišić iz Pokreta otoka o prosvjednicima: "To je vrhunac lažnih poruka i manipulacija građana!"
Foto: Dalmacija danas / Facebook video / Screenshot

SPLIT - U organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce danas je na splitskim Bačvicama održan prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru koji prosvjednici smatraju štetnim i pitaju se hoće li Bačvice ostati i dalje njihove.

Okupilo se stotinjak građana protiv, kako kažu, štetnog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

"Protiv štetnog zakona o pomorskom dobru", "Nije ti ćaćino", samo su neki od transparenata na splitskoj plaži, javlja Dalmacija danas.

Prosvjednica: "Zakon je pisan tako da nas zaseru"

- Zakon se mora povući i ponovno napisati, ali ne tako da ostane u Saboru nego da prođe cijelu proceduru. Od radne skupine do ponovnog e-savjetovanja - navode govornici na Bačvicama.

- Želimo da znamo tko ga piše, jer za ovo nismo znali tko ga piše. Ja sam bila u radnoj skupini i nemam pojma tko je to pisao. Nemam pojma, nitko nam nikad nije rekao tko je pisao zakon. Oni su ga pisali tako da nas zaseru i nikako drugačije - kazala je govornica i zadarila gomoglasni pljesak.

S druge strane, Maja Jurišić iz Pokreta otoka, koja se do jučer i sama borila protiv dijelova novog zakona za koje je smatrala da vode ka privatizaciji i ograđivanju pomorskog dobra, sada mijenja smjer i tvrdi da je zakon dobar, a oglasila se o prosvjednicima:

- Ovo je vrhunac lažnih poruka. Razumjela sam teorije koje proizlaze iz pojedinih nedovoljno detaljno napisanih članaka. No ova poruka je manipulacija građana na više razina i to od udruge za koju sam smatrala da je jedna od rijetkih stručnih u području okoliša u SD županiji.

Bačvice su novim zakonom definirane u clanku  83. te je na ovaj način jasno zaštićena javnost.

(1) Javna morska plaža je samostalna, uređena morska plaža, infrastrukturno opremljena, a služi većem broju ugostiteljsko - turističkih objekata i građana.

(2) Davatelj koncesije ne može isključiti opću upotrebu plaže iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Plaža iz stavka 1. ovoga članka ne smije se ograditi.

Kako možemo ovakav članak tumačiti da ćemo ostat bez Bačvica? Objasnite mi molim vas - poručila je Jurišić i dodala:

- Udruge u ovom slučaju lažu, mislila sam da nije namjerno do sad. Udruga Sunce je udruga koja ima stručnjake koji znaju čitati i tumačiti zakone. Ovaj poziv na prosvjed s lažnim tezama je nedopustiv jer onda nema nikakve razlike između njih i lažne politike!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.