2 min. čitanja

Opatijci kupovali skuter i mobitel pa prevareni za više tisuća eura

Opatijci kupovali skuter i mobitel pa prevareni za više tisuća eura
Foto: MUP / Ilustracija

RIJEKA - Dvojica Opatijaca računalno su prevareni te pokradeni za ukupno više tisuća eura pokušavajući kupiti električni skuter, odnosno mobitel, preko neprovjerenih internetskih oglasnika.

Opatijska policija provodi kriminalističku istragu o računalnim prijevarama nakon što su dvije osobe proteklih dana pokušale putem internetskih aplikacija kupiti određene predmete, ali su pokradeni.

Prvi je slučaj 82-ogodišnjaka koji je na jednoj od društvenih mreža pronašao oglas te s nepoznatom osobom za 280 eura dogovorio 'povoljnu' kupnju električnog skutera.

Pri dogovaranju o načinu uplate, bez prethodne provjere i telefonskog kontaktiranja, virtualnom je prodavaču ustupio svoje osobne podatke i broj bankovne kartice. Prevarantu je to omogućilo da s njegovog računa u čak 62 navrata različitim transakcijama podigne više od 5.700 eura.

Na internetski oglas o povoljnoj prodaji mobitela nasjeo je 25-ogodišnji muškarac. Njega je rabljeni Iphone umjesto 500 koštao skoro 1.200 eura, koliko mu je neznanac skinuo s računa.

Mladić je pratio upute s aplikacije koje su ga tražile uplatu s bankovnog računa, no kada je dobio odgovor o navodnoj neizvršenoj transakciji, umjesto provjerom u svojoj banci, još jednom je ustupio bankovne i osobne podatke nepoznatom prodavaču.

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane iz policije opetovano pozivaju na oprez. Ne preporučaju plaćanje računa putem internetskih aplikacija, već prilikom isporuke robe.

Osim toga, građani ne bi olako smjeli ustupati svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice. Iz policije pozivaju građane i da koriste dovoljno jake lozinke te na različitim internetskim stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke.

Online plaćanja, ističu u policiji, treba činiti samo preko sigurnih internetskih stranica, koristeći sigurne načine povezivanja na Internet, te uvijek prijaviti svaku sumnju na pokušaj prijevare.

- Kupnja putem interneta nije uvijek i najpovoljnija, oprez - poručuju iz policije.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Riječanka rezervirala prijevoz do Pule i ostala bez sredstava na računu
Djevojka je početkom siječnja putem mobilne aplikacije rezervirala prijevoz od Rijeke do Pule. Naknadno je u aplikaciju unijela podatke svoje bankovne kartice te ostala bez 1.200 eura. Policija je prošli tjedan zaprimila prijavu kaznenog djela računalne prijevare na štetu 20-ogodišnje Rije…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.