2 min. čitanja

Oluje u Kaliforniji usmrtile 17 osoba

Oluje u Kaliforniji usmrtile 17 osoba
Foto: pixabay

SAD - Olujne kiše u Kaliforniji usmrtile su 17 ljudi, a jedno dijete vodi se kao nestalo. Vlasti su naredile evakuaciju iz brojnih područja.

Broj žrtava olujnog nevremena zadnjih tjedana narastao je na 17 što je više ljudskih života no što su odnijeli požari u zadnje dvije godine, objavio je ured guvernera Kalifornije Gavina Newsoma. Od desetina tisuća ljudi zatraženo je da napuste svoje domove.

Olujne kiše u zadnja dva dana izazvale su velike poplave, čupale stabla, presjekle promet i opskrbu strujom, a ponegdje su bujice odnosile automobile.

- Našim mukama nije kraj. Očekujemo da će se oluje nastaviti sve do 18. siječnja - rekao je guverner na konferenciji za novinare te dodao da je za sada potvrđena smrt 17 ljudi, ali i da bi broj žrtava mogao bi biti veći.

U gradiću Paso Robles, na pola puta od Los Angelesa do San Francisca, voda je u ponedjeljak odnijela petogodišnjeg dječaka te se on vodi kao nestao, piše The Guardian. Bujica je zarobila automobil u kojem je bio s majkom. Nju je izvukao susjed, dok su potragu za dječakom vlasti u ponedjeljak morale prekinuti.

Kaliforniju je zahvatila oluja 'atmosferske rijeke', golema struja guste vlage u zraku koja je došla iz smjera oceana.

Sjeverno od Los Angelesa, blizu Sante Barbare, obalne općine Montecita gdje žive brojne zvijezde i poznate osobe, među njima princ Harry i Meghan Markle, stanovnicima je bilo u ponedjeljak naređeno da se evakuiraju.

Ta enkalva u kojoj luksuzne vile imaju glumica Jennifer Aniston i TV voditeljica Oprah Winfrey mikrokozmos je ekstrema kojima je Kalifornija izložena. Prije pet godina golemi požar zahvatio je okolne planine. Posljedica uništene vegetacije klizanje je terena. U siječnju 2018. u blatnim klizištima izazvanima kišama poginule su 23 osobe.

Iako je teško utvrditi izravnu vezu između niza ovih oluja i klimatskih promjena, znanstvenici objašnjavaju da zagrijavanje planeta povećava učestalost kao i intenzitet ekstremnih meteoroloških pojava.

Prošlotjedna oluja već je prekinula opskrbu strujom tisućama stanovnika te izazvala velike poplave i klizišta. Stručnjaci ističu da iznimne kiše ipak neće biti dostatne da napune vodne zalihe Kalifornije jer bi za to trebalo nekoliko zima s izuzetno velikim količinama kiša.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Istočnu obalu SAD-a pogodila snažna snježna oluja i tzv. bombogeneza | | Morski HR
Dijelovi istočne obale SAD-a pogođeni su mećavom i jakim snježnim padalinama, što je izazvalo transportni kaos i prekide isporuke električne energije. Pet država proglasilo je izvanredno stanje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.