3 min. čitanja

Istočnu obalu SAD-a pogodila snažna snježna oluja i tzv. bombogeneza

Istočnu obalu SAD-a pogodila snažna snježna oluja i tzv. bombogeneza
Foto: Twitter

Dijelovi istočne obale SAD-a pogođeni su mećavom i jakim snježnim padalinama, što je izazvalo transportni kaos i prekide isporuke električne energije.

Pet država proglasilo je izvanredno stanje prije nego što su u subotu gomile snijega i jaki vjetrovi zahvatili to područje. U nekim dijelovima Massachusettsa palo je čak 75 cm snijega, a građanimaa je rečeno da ostanu u kućama.

Gotovo 6000 letova otkazano je tijekom vikenda, a očekuje se da će se uvjeti poboljšati u nedjelju. Prognostičari upozoravaju da će niske temperature ostati problem u većem dijelu sjeveroistoka zemlje, a snježna oluja će se premjestiti na državu Maine.

Oluja, poznata kao Nor’easter, pogodila je dijelove New Yorka i Massachusettsa s obilnim snježnim padalinama, obalnim poplavama i mećavama.

U Bostonu je u subotu palo čak 60 cm snijega – što je u skladu s prethodnim jednodnevnim rekordom. Do subote navečer više od 80.000 domova u državi Massachusetts i dalje je bilo bez struje. Obalne olujne poplave također su zabilježene u Nantucketu.

Lokalni meteorolog Matthew Cappucci rekao je za BBC da je problem ogromna količina snijega problem, s 8-10 cm novog snijega koji napada svakog sata.

– Nijedna cestarska ekipa na svijetu ne bi se mogla nositi s tim, a to znači da su sve ceste u biti zatvorene.

Stanovništvo u Bostonu je upozoreno da bi ljudi trebali putovati samo u hitnim slučajevima.

“Ako morate putovati, sa sobom nosite zimski komplet za preživljavanje. Ako zaglavite, ostanite sa svojim vozilom”, poručeno je s lokalne televizije.

Dijelovi države New York pokriveni su s 61 cm snijega, a radnici su se trudili očistiti debele nanose koji prekrivaju popularna turistička mjesta u New Yorku kao što je Times Square.

Bombogeneza ili ciklon bomba

Nacionalna meteorološka služba (NWS) potvrdila je u subotu da je oluja prošla kroz bombogenezu, što znači da se hladniji zrak pomiješao s toplijim morskim, što je dovelo do brzog pada atmosferskog tlaka. Proces dovodi do takozvane ciklon bombe.

Ciklon bomba je velika, intenzivna oluja koja nastaje na srednjim geografskim širinama i koja ima nizak tlak u središtu, vremenske fronte i niz povezanih vremenskih prilika, od snježnih oluja, preko jakih grmljavina, do obilnih oborina, prenosi Zimo.

Ciklon postaje bomba kada joj se središnji tlak vrlo brzo smanji, odnosno za najmanje 24 milibara u 24 sata. Dva slavna meteorologa, Fred Sanders i John Gyakum, dali su tom vremenskom uzorku ime u studiji iz 1980. godine.

Kad ciklon prolazi kroz bombogenezu, to govori da ima pristup optimalnim sastojcima za jačanje, kao što su velike količine topline, vlage i zraka koji se diže. Većina ciklona ne pojačava se brzo na ovaj način. Cikloni bombe stavljaju prognostičare u stanje pripravnosti, jer mogu prouzročiti značajnu štetu.

Istočna obala SAD-a jedna je od regija u kojima je bombogeneza najčešća. To je zato što oluje u srednjim geografskim širinama, odnosno umjerenoj zoni sjeverno od tropa koja uključuje cijeli kontinentalni dio SAD-a, crpe svoju energiju iz velikih temperaturnih kontrasta. Duž istočne obale SAD-a tijekom zime postoji prirodno snažan toplinski kontrast između hladnog kopna i tople Golfske struje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.