3 min. čitanja

OKUPIRAO OBALU "Poduzetnik" na plaži Duće ilegalno postavio štekat - Morski je reagirao i pomorsko dobro će biti oslobođeno!

OKUPIRAO OBALU "Poduzetnik" na plaži Duće ilegalno postavio štekat - Morski je reagirao i pomorsko dobro će biti oslobođeno!
Foto: Čitatelj

DUGI RAT - Tako vam je to, dobijete dozvolu za prodavanje sladoleda i onda preko noći dođete na ideju kako biste mogli potpuno ilegalno "proširiti" posao. Neće moći!

Širenje posla u slučaju Ugostiteljskog objekta Luna u Dućama podrazumijevalo je izgradnju nakaradne željezne konstrukcije popločane daskama do kojih vodi nekoliko stepenica. Neugledne i ilegalne konstrukcije koja doslovno "upada" u more i presijeca plažu te građanima onemogućava normalno kretanje pomorskim dobrom, što im je zajamčeno Zakonom.

Da stvar bude gora, vlasnik (podaci poznati redakciji) je cijelo vrijeme znao da nema dozvolu za štekat i podest na plaži i svejedno je odlučio kršiti Zakon RH vrlo direktno, kao da posljedica po njega ne može biti!

Čitatelji iz Duća javili su nam kako sa spomenutom osobom i njegovim ilegalnim štekatom godinama muku muče. Što zbog činjenice da se za vrijeme plime ili malo većeg mora svi ljudi koji šetaju plažom (a ima dosta i stariji osoba) moraju "pentrati" preko te konstrukcije jer more udara u nju te se plažom ne može proći, a što zbog činjenice da ako slučajno požele u blizini staviti ručnik bivaju suočeni s tjeranjem od strane vlasnika ilegalnog objekta.

- Vlasnik obrta Luna je postavio i 3 velika slamnata suncobrana sa temeljem ukopanim u plažu te u ljetnim mjesecima tjeraju goste koji tu prostru ručnike jer oni ispod ta tri suncobrama stavljaju ležaljke za goste koji ih kod njih iznajme. Praktički taj dio koriste privatno za goste koji plate ležajku. Većina nas tu ima apartmane te nam se naši gosti žale da ih redovito tjeraju s tog djelu plaže ako ne uzmu ležajku kod njih - piše nam jedan građanin.

Dakle vlasnik ilegalnog objekta, ne samo što je okupirao pomorsko dobro, onemogućio zakonsko pravo građanima na kretanje plažom i ilegalno postavio štekat nego je i bušio po pomorskom dobru kako bi ukupao temelje za ležaljke i još tjera s pomorskog dobra ljude koji se drznu tamo sunčati bez da ležaljke iznajme kod njega.

Kazne za ovo su prema novom Zakonu izrazito velike i za pravne osobe koje na pomorskom dobru bez legalne dozvole "dižu" ovakve nakaradne građevine iznose na desetke pa i stotine tisuća eura.

Reakcija Općine

Odmah po dojavi građana žurno smo kontaktirali Općinu Dugi Rat. Općina je u Duće nakon reakcije Morskog uputila komunalne redare koji su utvrdili nepravilnosti i naložili uklanjanje nezakonito postavljenog podesta!

- Tijekom dana će se napisati Rješenje, koje će se vlasniku uručiti s rokom uklanjanja od 3 dana od zaprimanja. Idemo dakle na uklanjanje s pomorskog dobra - potvrdio nam je pročelnik jedinstvenog upravog odjela Općine Dugi Rat Pavao Tomić.

Naslužbeno saznajemo kako vlasnik i nije pretjerano zadovoljan razvojem situacije i da negoduje, no svjestan je da za ovu djelatnost nema dozvolu i da je svjesno radio protuzakonito (godinama prema izjavama građana, pa ako je to istina nije jasno što je Općina do sada čekala, no dobro). O okupaciji pomorskog dobra da i ne govorimo.

Iz Općine saznajemo i da ako vlasnik u spomenutom zakonskom roku ne ukloni ilegalni objekt, slijedi uklanjanje od strane treće osobe, a vlasnik ne samo da će izgubiti ovaj ilegalni objekt već i sve ostale dozvole pa više neće moći prodavati ni sladoled na pokretnim kolicima.

Situaciju ćemo pratiti do trenutka do kad plaža na Dućama ne bude ponovno slobodna!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.