2 min. čitanja

Ogromna količina CO2 ispuštena u atmosferu u požarima na Dinari 2017. i 2020. godine

Ogromna količina CO2 ispuštena u atmosferu u požarima na Dinari 2017. i 2020. godine
Foto: Pixabay/Ilustracija

VODICE – U požarima na Dinari 2017. i 2020. godine izgorjelo je oko 126 četvorna kilometara površne. Stručnjaci s Agronomskog fakulteta predstavili su na nedavnom simpoziju u Vodicama procjenu količine CO2 koja je ispuštena u atmosferu u ovim požarima. Podaci vam se neće svidjeti.

Prošle godine ostvareni su novi rekordi u emisiji CO2 izazvanoj požarima diljem svijeta, između ostalog i na Sredozemlju. Ugljikov dioksid jedan je od najznačajnijih stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zatopljenju. U istraživanju predstavljenom na simpoziju, doc. dr. sc. Hrvoje Kutnjak, prof. dr. sc. Josip Leto te asistentica Lucija Rajčić pokušali su aproksimirati koliko je CO2 otpušteno u atmosferu koristeći emisijski faktor CO2 kod spaljivanja biomase.

Foto: Crveno – površina opožarena 2020.; žuto – površina opožarena 2017./Agronomski fakultet

Na satelitskim snimkama Sentinel-2 identificirana su područja koja su izgorjela u požarima u kolovozu 2017. i travnju 2020. te je pomoću geografskog informacijskog sustava (GIS-a) određena njihova površina. Površina opožarena 2017. iznosila je oko 64 km2, a 2020. oko 62 km2.

Uzorci biomase skupljeni na opožarenom području u sklopu ovog projekta korišteni su kako bi se aproksimirala približna ukupna biomasa sagorjela u ovim požarima. Naposljetku, umnoškom ukupne biomase i emisijskog faktora CO2 dobivena je procijenjena masa emitiranog CO2. Procijenjeno je da je u požaru 2017. emitirano više od 11.500 tona CO2, dok je u požaru 2020. u atmosferu ispušteno približno 11.000 tona CO2.

Riječ je doduše, kažu stručnjaci, o približnim brojkama koje bi trebale poslužiti kao podloga za daljnje istraživanje ove tematike. No samom činjenicom da je izgorjela zelena masa koja zapravo služi za upijanje ugljikova dioksida iz atmosfere, a ta ista masa je sada nestala, nije teško za pretpostaviti koliko je štete naneseno ionako oštećenoj atmosferi zbog koje su ljeta iz godine u godinu sve toplija i sve surovija.

Više informacija o navedenom istraživanju možete pronaći na ovom LINKU.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.