1 min. čitanja

CO2 iz londonskih spalionica zakapat će na dnu Sjevernog mora

CO2 iz londonskih spalionica zakapat će na dnu Sjevernog mora
Foto: Postrojenje na Temzi/Cory Group

Emisije ugljičnog dioksida nastale spaljivanjem otpada u londonskim spalionicama bit će pohranjene u norveškim teritorijalnim vodama, na dnu Sjevernog mora.

Britanska tvrtka za gospodarenje otpadom i recikliranje Cory, planira uhvatiti emisije štetnih plinova nastalih u postrojenjima za obradu otpada u Londonu i potom ih otpremiti u tekućem obliku rijekom Temzom do terminala naftovoda u Sjevernom moru, koji će se povezati s norveškom infrastrukturom.

Norveška vlada je u priopćenju navela kako je riječ o projektu hvatanja i skladištenja ugljika Northern Lights. Ova skandinavska zemlja već neko vrijeme galopira prema vrhu kada je u pitanju skladištenje CO2, a svoje podmorske spremnike namjerava trajno ponuditi na korištenje industriji cijele Europe.

Ova tehnologija doduše još nije dostupna u industrijskim razmjerima, no smatraju da će u bliskoj budućnosti imati ključnu ulogu u naporima za suzbijanje globalnog zagrijavanja. Norveška planira do kraja ovog desetljeća skladištiti oko 1,5 milijuna tona CO2 u rezervoaru koji se nalazi na oko 2,5 kilometra dubine u Sjevernom moru. Projekt Northern Lights trebao bi početi s radom 2024. godine i bit će prva prekogranična prometna i skladišna infrastrukturna mreža za emisije ugljika.

Kolika će biti cijena skladištenja CO2 zasad nije poznato.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.