2 min. čitanja

Vrućine su nesnosne pa se skrivamo u hladu, no što se događa ako cijeli dan ne otvaramo prozore?

Vrućine su nesnosne pa se skrivamo u hladu, no što se događa ako cijeli dan ne otvaramo prozore?
Foto: Pixabay/Ilustracija

Kad temperature vani ovako rastu kao što je to slučaj posljednjih dana, a vi nemate klimu, je li bolje da prozori budu širom otvoreni ili zatvoreni cijeli dan?

Mišljenja su podijeljena. Neki kažu da je poželjno da otvorite prozore i pustite što više zraka unutra, dok drugi misle da ako se želite zaštititi od nesnosne vrućine, bolje je da prozori budu zatvoreni. Na kraju krajeva, izbor ovisi  uglavnom i od osobnih preferencija.

Postavlja se ipak pitanje je li i koliko štetno da nam prozori budu zatvoreni baš cijeli dan?

Redovna ventilacija prostorije je važna u bilo koje doba godine

Foto: Pixabay/Ilustracija

Istraživanja pokazuju da se kvaliteta zraka jako brzo pogoršava, posebno u manjim prostorima kao što su kuće, stanovi, a pogotovo pojedinačne prostorije, kao spavaće sobe ili dnevni boravci na primjer. U studiji koja je ispitivala kvalitetu zraka u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmjereni nivoi CO2 značajno su premašili preporučene vrijednosti. U nekim slučajevima bili su i do 75% veći!

Loša kvaliteta zraka ne utječe negativno samo na naš san, već i dodatno narušava naše opće zdravlje i blagostanje, radnu efikasnost i koncentraciju.

Znanstvenici s Njujorškog medicinskog fakulteta proučavali su dvije posljednje stavke. Oni su, naime, okupili 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost za donošenje odluke na različitim nivoima koncentracije ugljen-dioksida. Analizom dobivenih rezultata, otkrili su da visoka koncentracija ovog prirodnog plina značajno usporava mentalne procese dobrovoljaca.

Za referencu: razina ugljik-dioksida vani je oko 380 na milijun čestica, ali razina u zatvorenom prostoru može biti puno veća (zbog disanja) – u prenatrpanim uredima naprimjer ili dvoranama za sastanke, razina često dostiže 1000, a ponekad i 3000 na milijn čestica, ističu znanstvenici.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da su u zraku prisutni i drugi zagađivači, a ni činjenicu da veća vlažnost zraka čini toplinu još neugodnijom, što također može otežati održavanje koncentracije.

Što se najčešće preporučuje na vrućini?

Zbog svega navedenog važno je da kuća ili stan budu dobro provjetreni, prozračeni, čak i kad temperature porastu. Zatvaranje prozora i spuštanje roleta tijekom cijelog dana poželjno je samo kad nitko nije kući.

Ako pak provodite veći dio dana u svom domu, većina stručnjaka preporučuje da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno (najmanje po 5 minuta) čak i kada je vani jako toplo. Idealno je napravite propuh i nakon toga odmah zatvoriti prozore da bismo se zaštitili od vrućine.

Kad nastupe toplotni valovi, optimalno je prostorije provjetravati u ranim i još hladnim jutrima i u kasnim večernjim satima, ali i tijekom noći. U ostalim periodima poželjno je da prozori budu zatvoreni, posebno oni koji su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti, piše City Magazine.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.