2 min. čitanja

ODRŽIVA PUTOVANJA Budućnost turističke industrije

ODRŽIVA PUTOVANJA Budućnost turističke industrije
Foto: Unsplash

Postoji li održivo putovanje? Naime, i u području turizma događaju se ogromne promjene, a sve u želji da se što manje utječe na okoliš.

Gotovo svaki sektor turizma, uključujući krstarenja, luksuzna odmarališta i zračne prijevoznike, okreće se inovativnim rješenjima koja smanjuju njihov ugljični otisak i okoliš stavljaju na prvo mjesto.

Luksuzna odmarališta diljem svijeta koja putnicima nude priliku da se povežu s prirodom jačaju zaštitu svojih lokalnih staništa. Svjesni su da upravo oni privlače putnike u njihove krajeve. Najveću odgovornost imaju resorti uz oceane koji su se u suradnji s lokalnim stanovništvom obvezali na stvaranje morskih rezervata u blizini svojih posjeda.

Misool Resort u Raja Ampatu, Indonezija jedno je takvo. U tamošnjim su vodama stvorili zaštićeno morsko područje koje se sada proteže na 300.000 hektara i oživjeli jedan od najraznolikijih koraljnih grebena na Zemlji. Odmaralište Manta na tanzanijskom otoku Pemba stvorilo je vlastita morska zaštićena područja u kojima je bioraznolikost značajno obnovljena. Oni nisu samo za dobrobit turista, koji se mogu diviti šarenim ribama, već su i dom mnogim ribljim vrstama od kojih ovisi život lokalnih ribara.

Nekoliko međunarodnih zračnih prijevoznika radi na smanjenju emisija ugljičnog dioksida svojih letova i, kao rezultat toga, lete održivije. Turkish Airlines nedavno je napravio veliki korak sa svojim novim mlaznim gorivom s negativnim ugljikom. Zrakoplovna tvrtka razvija sintetičko biokerozinsko gorivo dobiveno iz biljaka mikroalgi koje rješava ekološke probleme vezane uz biogoriva iz usjeva.

Ali to nije sve. Postrojenje u kojem će se proizvoditi biogorivo koristit će posebnu tehnologiju za hvatanje ugljika, koja će crpiti ugljik iz atmosfere i trajno ga skladištiti pod zemljom, prenosi City magazine.

Hurtigruten Group, sa sjedištem u Norveškoj, ima važnu misiju - postati svjetski lider u području održivih krstarenja. Hurtigruten Expeditions, pustolovna linija brenda, to je već postigla na nekoliko načina. 2019. predstavila je svjetsko baterijsko-hibridno krstarenje - MS Roald Amundsen.

Mogućnosti brodskog električnog pogona u kombinaciji s inovativnim dizajnom trupa smanjuju emisiju CO2 za 20 posto. U 2023. tvrtka je krenula u zelenu nadogradnju vrijednu 100 milijuna eura, a time žele održivo promijeniti još tri svoja ekspedicijska broda: MS Richard With, MS Kong Harald i MS Nordlys.

U trendu su programi edukacije posjetitelja kojima pojedine zajednice žele širiti svijest o važnosti očuvanja pojedinih ekosustava i okoliša. Havaji pozivaju turiste da se obvežu zaštiti otoka na svom putovanju, a istovremeno ih potiču da se pridruže lokalnim volonterskim aktivnostima.

Otoci San Juan uz obalu države Washington imaju obećanje Love it Like a Local, u kojem se turisti obvezuju da će odgovorno istraživati otoke poduzimanjem malih, ali značajnih radnji kao što je nehranjenje divljih životinja i očuvanje vode kada je to moguće.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.