2 min. čitanja

Održano 3. veliko hvarsko ocjenjivanje vina – Pogledajte tko je apsolutni pobjednik

Održano 3. veliko hvarsko ocjenjivanje vina – Pogledajte tko je apsolutni pobjednik
Foto: Julio Frangen

JELSA – U Jelsi su sinoć objavljeni rezultati velikog ocjenjivanja hvarskih vina, 3. Jelsa Summer Wine Tasting. Ocjenjivanje je dio renomiranog projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde, a organizirano je u suradnji s TZ općine Jelse i udrugom „Hvarski vinari“ u sklopu tradicionalne jelšanske Fešte vina.

Na 3. velikom hvarskom ocjenjivanju vina sudjelovali su članovi udruge „Hvarski vinari“, s vinima lokalnih sorti:  bogdanušom i ostalim bijelim sortama otoka, te vinima poznate sorte plavac mali kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete upravo tim sortama.

Foto: Nagrađeni/Julio Frangen

Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe te pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama. Budući da je ocjenjivanje  bilo „naslijepo“, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane.

Ocijenjivale su se tri kategorije: 1) bogdanuša, 2) ostala bijela vina otoka i 3) plavac mali. U komisiji su bili vrsni vinski stručnjaci i znalci –  doc.dr.sc. Leo Gracin, enolog;  mr. sc. Mirjana Maksimović, vinska novinarka, Milena Zakarić, sommelierka; Mario Kolumbić, sommelier (Resort Maslina), Yvan Esteve, sommelier i vinski trgovac (Starigrad – „Za pod zub“, Hvar);  Siniša Šime Matković-Mikulčić, vinski znalac, WSET2 („Secret Hvar Travel agency“, Hvar),  Miro Štec, vinski znalac i stastveni „hobby vinar“ (Hvar). Predsjednik komisije bio je enolog, Saša Zec, dipl. ing. agr.

Foto: Ocjenjivačka komisija/Julio Frangen

Većina vina osvojila je više od 85 bodova, što prema pravilima OIV (Organisation internationale de la Vigne et du Vin) znači srebrnu medalju (tri zvjezdice), a četiri vina ocijenjena su s 90 i više bodova (četiri zvjezdice – zlatna medalja). U nekim kategorijama odlučivale su nijanse, bod ili pola – ili samo četvrtina boda, što govori o visokoj kakvoći i ujednačenosti kvalitete vina. Bila su prijavljena 34 uzorka, 7 bogdanuša, 12 ostalih bijelih vina otoka i 15 u kategoriji plavac mali.

Rezultati po kategorijama:

Bogdanuše

  • Vina Carić, Bogdanjuša 2020 (88,000)
  • Hvar Hills, Bogdanuša 2020   (87, 80)
  • Pavičić vina, Bogdanuša 2020 (87,40)

Ostala bijela vina otoka

  1. Tomić vina, Pošip 2020 (90,40)
  2. Hvar Hills, Pošip 2019 (90,30)
  3. Ventus vina, Levant cuvée bijeli 2020  (90,00)

Plavac mali

  1. Hvar Hills Plavac mali Pharos Maximvs 2013 (90,50)
  2. Vina Carić, Veli Visko 2018 (89,00)
  3. Vino Leše, Plavac mali 2019 (87,00)

Najbolje ocijenjeno vino –  ukupni pobjednik ocjenjivanja:  Hvar Hills Plavac mali Pharos Maximvs 2013 (90,50)

Dodjela priznanja najboljim vinarima održala se na popularnoj jelšanskoj Fešti vina. Ovogodišnje je ocjenjivanje pokazalo napredak u kvaliteti hvarskih vina, što je i bila želja organizatora –  da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocjenjivanju naslijepo, realno vidi ocjenu svojih vina i pokuša je podignuti, svake godine na višu razinu, kako bi se i kvaliteta vina na cijelom otoku povećala te istodobno pojačala svijest o zajedništvu i važnosti podrške hvarskih vinara  – jedni drugima.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.