>
  2 min. čitanja

Održana završna konferencija projekta “Partneri za prirodu”

Održana završna konferencija projekta “Partneri za prirodu”
Foto: Lastovsko otočje

U petak, 26. veljače, održana je završna konferencija projekta „Partneri za prirodu“ financiranog putem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Zbog epidemioloških mjera potaknutih globalnom pandemijom COVID-19, konferencija je organizirana u online formatu.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta koji je trajao od 1.4.2019. do 28.2.2021., a tijekom kojeg su Zelena akcija u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Švicarske, istraživali različite modele upravljanja zaštićenim područjima, s naglaskom na njihovoj održivosti i participativnosti. Dodatna podtema kojom se projekt bavio bila je i gospodarenje otpadom u takvim područjima.

Glavni rezultati projekta sumirani su u dvije publikacije koje su predstavljene na konferenciji, a koje sadrže i preporuke za poboljšavanje trenutne prakse u dvije domene kojima se bave: „Održivo, transparentno i participativno upravljanje zaštićenim područjima“ i „Gospodarenje otpadom u zaštićenim područjima“. Uz to, na konferenciji su predstavljeni i rezultati ankete koja je između studenog 2020. i veljače 2021. provedena među javnim ustanovama koje upravljaju zaštićenim područjima u RH, a vezano uz uključivanje dionika u upravljanje.

Osim glavnih rezultata projekta, partneri iz javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima ukratko su predstavili lokalne teme kojima su se bavili tijekom projekta, a izlaganje je održao i švicarski partner.

Na konferenciji su sudjelovale 42 osobe, uključujući predstavnike javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, hrvatskih i švicarskih nevladinih organizacija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Međimurske županije, Hrvatskih šuma, turističkih zajednica, obrazovnih institucija te gospodarskih subjekata.

– Smatramo da je projekt odigrao važnu ulogu u povezivanju hrvatskih i švicarskih nevladinih organizacija i ustanova za upravljanje zaštićenim područjima te se nadamo da će u budućnosti biti još prilika za suradnju oko ove i sličnih tema – poručuju iz Zelene akcije.

Cijelu snimku konferencije možete pogledati niže.

Opći cilj projekta „Partneri za prirodu“ bio je izgraditi kapacitete organizacija civilnog društva i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima prirode u Hrvatskoj, kroz suradnju i partnerstvo sa švicarskim organizacijama civilnog društva i javnim institucijama, na način koji osigurava održivi socioekonomski razvoj lokalnih zajednica.

Projekt je koordinirala Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia, a partneri na projektu bili su: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Javna ustanova “Park prirode Lastovsko otočje”, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, te švicarska nevladina organizacija Pro Natura / Friends of the Earth Switzerland.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.