2 min. čitanja

Održana Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Pula 2023“

Održana Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Pula 2023“
Foto: Pixabay/Ilustracija

PULA - U organizaciji Agroudruge Maslina iz Pule održano je natjecanje i treća Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Pula 2023.“, u Kući istarskog maslinovog ulja, a titulom šampiona proglašen je maslinar Igor Šimac s Velog Vrha.

Na smotri je ocijenjeno 77 uzoraka mladog maslinovog ulja, a svako ulje imalo je svoju šifru, te se procjena radila na temelju kemijske kvalitete koju je ispitao istarski Zavod za javno zdravstvo i organoleptički, odnosno analizom ukusa, mirisa, boje i teksture.

Foto: Grad Pula

Tradicionalnoj manifestaciji odazvao se zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul koji je pozdravio prisutne u ime Grada Pule, zahvalio organizatorima te čestitao ovogodišnjem šampionu i ostalim sudionicima.

- Na prvoj smotri imali smo 29 uzoraka, na drugoj 35, a na trećoj, 77 uzoraka. Od toga je bilo 17 zlatnih medalja, 32 srebrne i 23 brončane medalje. Ostalih šest ulja također je bilo ekstra djevičansko, ali nisu ušla u kategoriju za medalju. Međutim, sva ulja su ove godine proglašena kao visokokvalitetna i mi smo jako zadovoljni što loših ili nevaljalih ulja nije bilo - rekao je predsjednik Udruge Drago Kliba, pa dodao da su na natjecanju sudjelovali brojni maslinari s područja Pule i Puljštine.

O visokoj kvaliteti ulja s našeg područja, ističe Kliba, dokazuju masline pronađene na Monte Šerpu, a koje su stare preko tisuću godina. Na tu se temu, kaže, upravo priprema knjiga "Pula u maslinama". Maslinova ulja Pule bila su prepoznatljiva i ranije, što dokazuju i amfore, kada se ulje izvozilo iz Pule prema Rimu, Pešti, New Yorku i ostalim svjetskim i europskim destinacijama. Ima jako puno mladih maslinara i maslinarki, a mi smo u ove četiri godine preko naše udruge uspjeli zasaditi 1270 maslina, a imamo informaciju da je ukupno posađeno oko 2300 maslina, što su sami maslinari sadili bez naše pomoći, rekao je Kliba.

Igor Šimac, ovogodišnji šampion, smatra da se uspjeh i kvaliteta njegova maslinovog ulja prvenstveno može pripisati pravovremenoj berbi i skladištenju. Maslinarstvo je, kaže, hobi kojim se bavi posljednjih 25 godina. Godišnje od stotinjak stabla maslina proizvede oko 250 litara, a najbolja je sezona, otkriva, bila 2021. godina, kad je zabilježen vrlo mali urod. Iako, ni lanjska godina nije bila loša.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.