4 min. čitanja

Održana primopredaja sanitetskih vozila za pet istarskih gradova

Održana primopredaja sanitetskih vozila za pet istarskih gradova
Foto: Istarski.hr

Istarska županija je nabavila novih pet vozila sanitetskog prijevoza, vrijednih 550 tisuća eura, za potrebe Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, namijenjena Ispostavama u Umagu, Puli, Labinu, Buzetu i Rovinju.

Svečana primopredaja vozila održana je u petak u Puli, a prisustvovali su joj istarski župan Boris Miletić, zamjenik gradonačelnika Umaga Mauro Jurman, gradonačelnik Labina Valter Glavičić, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, zamjenik gradonačelnika Rovinja David Modrušan, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić i ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić.

Istarski župan Boris Miletić kazao je kako mu je iznimno drago što je nakon dva mjeseca na istome mjestu kako bi uručio ključeve za nova vozila za Nastavni zavod za hitnu medicinu.

- Danas uručujemo pet novih vozila sanitetskog prijevoza za naše gradove, a riječ je o investiciji vrijednoj više od pola milijuna eura za što je sredstva osigurala Istarska županija. Zahvaljujem se našoj resornoj pročelnici dr. Antić koja se stvarno zalaže i trudi izboriti financijska sredstva iz proračuna Istarske županije. Izdvojili smo doista puno novaca jer su nam naši pacijenti i zdravlje naših građana na prvome mjestu - rekao je Miletić istaknuvši kako su Županiji prioriteti jasni i kako Nastavni zavod za hitnu medicinu osigurava veliku razinu sigurnosti za sve građane, ali i brojne posjetitelje koji posjećuju Istru u ljetnim mjesecima, stoga je nužno kontinuirano ulagati u opremu i sredstva za njihov rad.

Gradonačelnik Labina Glavičić zahvalio je u ime svih građana Labinštine na novom vozilu.

- Znamo svi da prijevoz iz bolnice, pogotovo kod nas u Labinu, uvijek predstavlja problem i ova nova vozila, koja su udobna prije svega, znatno pomažu u prijevozu naših građana - kazao je gradonačelnik Glavičić čestitavši županijskoj pročelnici za zdravstvo i socijalnu skrb i svima na zajedništvu.

Gradonačelnik Buzeta Kajin zahvalio je Županiji i izrazio vjeru kako se polako vraća dostojanstvo zaposlenicima, ali i pacijentima, piše Istarski.hr.

- U posljednjih 5-6 godina učinjena je infrastrukturna revolucija u zdravstvu, bilo da svjedočimo novoj Općoj bolnici u Puli, KBC-u u Rijeci, županijskoj Specijalnoj bolnici Martin Horvat u Rovinju itd. Vjerujem kako ćemo ove trendove pratiti i ubuduće i da će Županija nastavljati stajati iza svojih građana.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Močenić poručila je kako joj je iznimno drago biti ovdje na važnoj primopredaji vozila za sanitetski prijevoz.

- Zdravstvena politika, odnosno ulaganje u zdravstvenu skrb, jedan je od osnovnih prioriteta naše gradske uprave i upravo ovako visoko opremljena i kvalitetna sanitetska vozila predstavljaju osnovni alat za obavljanje poslova hitne medicinske pomoći. Ona su nužna za promptno pružanje zdravstvene skrbi onima kojima je pomoć u tom trenutku potrebna - kazala je zamjenica.

Zamjenik gradonačelnika Umaga Mauro Jurman pridružio se prethodnicima u čestitkama i zahvali Županiji.

- Mislim da politika zajedničkog ulaganja države, Županije i gradova predstavlja jedini mogući način podizanja zdravstvene zaštite na našem području. Nama je to posebno bitno jer smo najudaljeniji od bolnice u Puli. Sva sreća da imamo suradnju s bolnicom u Izoli koja nam olakšava pružanje potrebne skrbi, ali nama je glavna Opća bolnica u Puli i to je nama potrebno. Trebaju nam ulaganja u hitnu medicinu, u ljudske resurse i vjerujem kako ćemo tim putem nastaviti i dalje - kazao je zamjenik gradonačelnika Jurman i poželio da se nova vozila što manje koriste.

Zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja Modrušan kazao je kako je ova investicija za zdravlje građana vrlo važna:

- Ova vozila predstavljaju visoki standard za naše sugrađane koji imaju zdravstvene probleme i kojima je potrebna posebna njega, ali isto tako i za djelatnike koji će na taj način moći obavljati svoj posao na najbolji mogući način, onako kako i svi naši pacijenti zaslužuju.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu dr. Čemerikić istaknula je kako su zahvaljujući Istarskoj županiji danas u Zavodu svi iznimno zadovoljni.

- Krenuli smo s nabavkom pet novih vozila, i unatoč izazovnoj godini, teškoćama na tržištu, pitanju rokova i isporuke, ipak smo uspjeli – ovdje je pet novih kvalitetnih i modernih vozila kojima smo podigli ljestvicu kvalitete u pružanju usluga sanitetskog prijevoza. Vozila jamče veću sigurnost u transportu naših pacijenata, ali i naših djelatnika koji u njima rade. Da ne spominjem i udobnost, a opremljena su i dodatnom opremom, poput rampe i električnih nosila, koja će olakšati prijenos pacijenata našim djelatnicima jer je to zaista i zahtjevan fizički posao - kazala je ravnateljica Čemerkić poručivši kako je u ovoj godini planirana ambiciozna nabavka još 13 vozila za potrebe službe sanitetskog prijevoza te dodatna 3 ambulanta vozila.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić složila se kako je najvažnija sigurnost pacijenata i zaposlenika.

- Želimo značajno podignuti razinu znanja, vještina i opremljenosti kako bi se naši pacijenti osjećali sigurno. Hvala županu na razumijevanju, jer smo i ove godine u županijskom financijskom planu osigurali sva sredstva za nabavku vozila. To su vozila zapravo pokretne ambulante u koje treba stalno ulagati i koje je potrebno obnavljati. Godišnje naš sanitetski prijevoz u Istarskoj županiji preveze čak 1.700.000 km, te je samo u zadnje dvije godine povećan obim posla za više od 38 posto - poručila je pročelnica Antić upozorivši na deficit zdravstvenog kadra zbog čega vozila dnevno prolaze veliki broj kilometara.

Ukupna nabavna cijena 5 novih vozila iznosi 549.948,44 eura, odnosno 109.989,68 eura po vozilu, a novac je osiguran u županijskom proračunu, piše Istarski.hr.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.